Korajlić: Istrage se koriste kao vrsta međustranačkih obračuna

Vijesti 23. nov 202114:09 > 14:10 0 komentara
Ivana Korajlić (N1)

Velika korupcijska mreža otkrivena je u Kantonu Sarajevo. Nadležni kažu otkrivene su šokantne informacije o korupciji u oblasti gradnje i prostornog uređenja. Iz Ureda za borbu protiv korupcije u KS kažu da mrežu čine političari, investitori, javni službenici, advokati, notari, i mnogi drugi. Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International-a u BiH, komentarisala je svoja očekivanja o razvoju ovog slučaja za N1. "Kod nas je uvijek tako da krenemo pompezno, a na kraju dvije ili tri osobe budu optužene iz cijele afere", rekla je, naglašavajući da su istrage vrlo često zapravo "međustranački ili unutarstranački obračuni".

Tužilaštvo je obaviješteno o ovom slučaju, pitali smo šta se može očekivati, s obzirom da je tokom prošle godine gotovo prepolovljen broj podignutih optužnica za koruptivna krivična djela.

“Tužilaštvo BiH je naredna instanca. Ako se radi o organizovanoj grupi ljudi, mora se provesti opsežna istraga. Kod nas se dešava da kad god je nešto kompleksno, sa većim brojem aktera, krenemo pompezno, a završimo da budu optužene jedna ili dvije osobe iz cijele afere – to smo vidjeli na brojnim slučajevima. Sve spadne na to da se traži odgovornost od jedne ili dvije osobe koje nisu ni na vrhu lanca, kako bi najodgovorniji prošli mimo radara. To se pravda time da nema dovoljno ljudi da svjedoče, da tužilaštva nemaju kapaciteta i slično”, navela je Korajlić.

Dodaje i to da olakšavajuća okolnost nisu ni slučajevi kada mediji prikupe sve moguće dokaze.

“U slučaju kada mediji ili u revizorski uredi, u ovom slučaju Ured za borbu protiv korupcije, prikupe sve moguće dokaze, tužilaštva ne postupaju po službenoj dužnosti, neće da nastave dalje i to istraže. Čak i najobimniji izvještaji o, primjerice korupciji, se zataškaju, a onda se čeka godinama da ispliva pogodan trenutak kada će se nekoga trebati procesuirati”, naglašava Korajlić.

“Velike afere bez odgovora”

A to koga će i kada trebati procesuirati, Korajlić povezuje sa načinom rada bh. pravosuđa, gdje se, kako kaže, istrage posmatraju kao međustranački obračuni.

“Iz godine u godinu imamo sve lošije rezultate pravosuđa. Većina prijava koje je Transparency International BiH podnijelo Tužilaštvu BiH, u roku od sedam do deset dana, bez ikakvog daljeg preispitivanja, završe naredbama o nesprovođenju istraga – zbog toga što postoji ogromna samocenzura i pritisci na rad tužilaštava, koji biraju šta će procesuirati a šta ne, u odnosu na to ko su akteri afera. Kod nas se istrage koriste kao vrsta međustranačkih ili unutarstranačkih obračuna i kada vidite da se nešto procesuira ili neko privodi – dolazimo do toga da tu postoje neki skriveni motivi”, konstatovala je Ivana Korajlić, dodajući da je na svim nivoima evidentan pad broja istraga.

“Zaista mali broj slučajeva dođe do pravosnažne presude, u Tužilaštvu BiH već godinama imate od dvije do četiri pravosnažne presude po predmetima po kojima su oni postupali, i uglavnom se radi o manjim slučajevima, vezano za službenike u institucijama BiH, dok velike afere ostaju bez ikakvog odgovora”, naglašava Korajlić, te podsjeća na slučaj zviždaća iz Uprave iz indirektno oporezivanje, u Tužilaštvu BiH već tri godine čeka da se donese bilo kakva odluka o sprovođenju ili nesporovođenju istrage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!