Korajlić objasnio zašto dojave stižu samo u KS: BiH meta subverzivnih službi

Vijesti 25. maj 202212:29 > 12:33 0 komentara
N1

Nakon dojave da su jutros postavljene bombe u sarajevskim školama, te u Općinskom sudu i zgradi Vlade Kantona Sarajevo, za N1 je govorio Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Iako su iz policije kazali da ne treba dizati paniku jer je u skoro 15 škola stigla prijava o postavljanu bombi, Korajlić kaže da treba biti ozbiljan u ovakvim situacijama i sve shvatiti ozbiljno.

Da li ovaj cyber napad treba povezati sa upozorenjem NATO-a da bi Rusija mogla na ovaj način napasti BiH, Korajlić kaže:

“To je jedna od verzija koja se može postaviti. Sigurnosne službe rade na tome. Ovo su ozbiljne prijetnje javnim ustanovama. Bojazan je prisutna kod građana i njihovih porodica. Ova učestala prijetnja ne samo u BiH, već u regiji, poprima specificnosti i treba to uzeti i u kontekst ukrajnske krize i sutuacije BiH.”

Kaže da obavještajne službe zemalja koje imaju neki interes u ovom regionu rade subverzivne akcije u ostvarivanju ciljeva nalogodavaca.

Dojavljene bombe u školama širom Kantona Sarajevo

“BiH je meta tih službi i naravno sreća nam je da imamo naklonost NATO-a, SAD-a, V.Britanije i tu nismo sami. Ovaj napad na BiH može biti okidač za druge stvari. Mogu se stvarati nemiri, da se izazivaju ograničeni konflikti. Moramo voditi računa. Obavještajene i sugurnosne službe rade potrebne aktivnosti. Poruke se analiziraju. Ako je poslano na ekavici, to može biti namjerno. Službe rade svoj posao,” kaže Korajlić.

Zašto samo Kanton Sarajevo?

Sarajevo je glavni grad gdje su ambasade i diplomatski kor, mediji, institucije, i to je razlog napada samo na Sarajevo. Ovo se mora shvatiti ozbiljno i tako postupati. Neophodna je i edukacija ljudi u javnim ustanovama kako bi se znali ponašati u ovakvim situacijama,” kaže Korajlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!