Kordić osudio vandalizam i poručio: Nacionalni spomenici nisu nadležnost grada

Vijesti 15. jun 202212:04 0 komentara
Anadolija

"Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našem Mostaru, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih", napisao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić nakon što je tokom noći u ovom gradu uništeno svih 700 ploča u Partizanskom groblju.

“Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio!”, napisao je mostarski gradonačelnik.

Najavljuje da će Gradska uprava Mostara pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta. Uz to, poziva i nadležne organe na procesuiranje odgovornih.

“Uz još jednu čvrstu osudu vandalskih radnji, pozivam nadležne institucije da procesuiraju odgovorne osobe. Grad Mostar nema nadležnost nad policijom niti nad nacionalnim spomenicima. Nažalost, često se zloupotrebljavaju ovakvi događaji kako bi se kriminaliziralo pojedince ili gradske službe. Pozivam sve da daju svoj doprinos kako se ovakvi nemili događaji ne bi ponavljali”, apeluje Kordić.

Podsjetimo, Partizansko spomen groblje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Kordić napominje na obaveze Vlade Federacije BiH po pitanju nacionalnih spomenika, pa je podijelio i Odluku koja ovu vladu obavezuje na osiguranje pravne, naučne, tehničke, administrativne, i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!