Korisnici Elektroprivede HZHB dobili obrazac za plaćanje pretplate za RTV HB

Vijesti 13. jul 202114:00 > 14:15 3 komentara
N1

Korisnicima usluga Elektroprivrede HZHB na kućnu adresu je dostavljen obrazac za izjašnjavanje o tome da li žele izdvojiti 1 KM, odnosno, plaćati i podržavati rad RTV Herceg Bosne (RTV HB). Podsjetimo da je Dragan Čović, predsjednik HNS-a je u junu ove godine ovo predložio rekavši da bi naplata za RTV HB mogla početi od 1. jula. Naveo je da je prijedlog da uz račun za struju dolazi i naplata za RTV HB.

 

“RTV HB je važna za hrvatski narod”

On je tada kao obrazloženje za ovaj prijedlog rekao da je RTV HB veoma važna za hrvatski narod te da joj je potrebno pomoći.

“Imamo vrlo jasan poseban zadatak za hrvatski narod. Ako već nismo uspjeli kroz institucije BiH osigurati kanal na hrvatskom jezku jer i tu smo imali vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, siguran sam da RTV HB može biti nadopuna našeg puta da osiguramo informiranost. Želio bih da se svi uključimo i jačamo kadrovski, tehnički i programski našu RTV HB. Prijedlog kako pomoći? Možemo sa EP HZHB da dajemo 1 KM kroz račun za ovu TV da je ojačamo. Vjerujem da ćemo to moći od 1. jula. 1 KM za jednu hrvatsku porodicu ne znači mnogo, a zauzvrat dobijamo program RTV HB”, kazao je tada Čović.

POVEZANA VIJEST

Damir Mašić, federalni zastupnik SDP-a, koji je i jedan od protivnika ove ideje i prijedloga, objavio je na Twitteru ovaj obrazac te oštro kritikovao ovaj postupak. Zatražio je i od Vlade FBiH da spriječi ove namjere.

“Konkretan primjer kako se javna preduzeća koja su vlasništvo svih građana zloupotrebljavaju za finansiranje privatnih stranačkih projekata. Za sve to vrijeme premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić šute kao zaliveni! Još nisam dobio odgovor na pitanje”, napisao je Mašić.

Mašić uputio pitanje na sjednici Vlade FBiH

Naime, Mašić je nedavno kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na jednoj od sjednica upitao Vladu FBiH da li je dala saglasnost JP Elektroprivreda HZHB da potpiše ugovor o finansiranju RTV Herceg-Bosne.

“Pitanje upućujem premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru za energetiku, industriju i rudarstvo Nerminu Džindiću. Da li je Vlada Federacije BiH dala bilo koju vrstu saglasnosti, da li je donijela bilo koju vrstu odluke, postoji li bilo koji akt vezano za odluku javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB, koje je, napominjem, u 90-postotnom vlasništvu Federacije BiH, koju je donijela i navodno potpisala ugovor za finansiranje, odnosno naplatu takozvane RTV dobrovoljne takse putem računa za električnu energiju za televiziju (RTV Herceg-Bosna) koja je objektivno privatna i koja nema karakter, niti ima element javnog interesa”, kazao je tada Mašić, međutim, prema njegovoj današnjoj reakciji, može se zaključiti da odgovor još nije dobio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare