Korona i dalje je tu, struka najavljuje “neizvjesnu jesen”

Vijesti 15. apr 202219:05 0 komentara

Pandemija koronavirusa, čini se, pala je u zaborav. Trenutna epidemiološka situacija je povoljna. No, struka upozorava, ne smijemo se opustiti jer slijedi nam neizvjesna jesen.

Trenutna epidemiloška slika jeste povoljna, ali imajući u vidu to da su u FBiH hospitalizovana 64 pacijenta, a da je od toga pet na respiratoru, podsjeća da je kovid i dalje prisutan i da nema mjesta opuštanju. Vakcina ima dovoljno, ali je zainteresovanost za imunizaciju mala, kažu nadležni.

“Mi imamo dovoljno vakcina Moderne, Pfizer i Sinopharma. Uskoro planiramo nabaviti I proteinsko cjepivo Novovax tako da će biti prvom dozom do sada je vakcinisano više od 30% stanivnika, službeno, iako su brojke veće”, naglašava Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U KS vakcinisano je više od 60% stanovništva, od toga između 13 i 15% trećom dozom. Vakcinacija se i dalje provodi, podsjećaju nadležni, a građani svoju dozu u zdravstvenim ustanovama mogu dobiti i vikendom.

“Dnevna posjećenost KS, zavisno od dana, između je 70 do 140, a najviše se preferira treća doza. Imamo ljude koji nisu bili primili ni prvu ni drugu dozu pa su sami vidjeli, kroz ovaj period, da je sve manji broj bio na hospitalnim tretmanima naših građana koji su se vakcinisali sa prvom i drugom dozom”, ističe Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

Ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u RS je 24, a jedna osoba je na respiratoru. Epidemiloške mjere u oba entiteta i Brčkom su van snage. Međutim, ono što se nije promijenilo je obavezno nošenja maske u zdravstvenim ustanovama.

“S tim u vezi još uvijek nismo dozvolili ni posjete bolnicama”, pocrtava Sead Šadić, šef odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Da je pandemija prebrzo ostavljena po strani pokazuje i izostajanje volje da se riješi situacija sa nepriznatim Covid potvrdama na nivou države. Formirano radno tijelo, koji treba da se bavi ovim pitanje, izgleda, postoji samo na papiru jer sastanci se ne održavaju. Ćute i u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

“Prije će sve zemlje staviti van snage QR kod nego što će, nažalost, BiH to dovesti u red”, istakao je Šadić.

S obzirom na to da se pandemija virusa korona u Kini ponovo rasplamsava, nadležni u BiH pozivaju građane da se vakcinišu u što većem broju, posebno oni stariji od 60 godina, kako bi bili spremni za, buduće, eventualno, pogoršanje situacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!