Košarac: Obrazloženje Turković vrvi od netačnih navoda i paušalih procjena

Vijesti 11. feb 202113:47 1 komentar
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković remetilački je faktor dobrih odluka u interesu primarnih poljoprivrednih proizvođača u BiH. To je potvrdila glasajući protiv uvođenja prelevmana i carinskih stopa na uvoz, ali i jalovim pokušajem da posljednjim istupom u javnosti opravda svoj glas protiv zaštite domaće proizvodnje", navodi se u odgovoru ministra Staše Košarca na odluku ministrice Bisere Turković u vezi sa Prijedlogom odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz EU.

Kako se navodi dalje, njezino obrazloženje “vrvi od netačnih navoda”.
“Nesuvislo obrazloženje ministra Bisere Turković vrvi od netačnih navoda i paušalih procjena. Ne znam da li ministar Bisera Turković iz neznanja ili iz loše namjere tvrdi da u slučaju prijedloga odluke o uvođenju zaštitnih mjera nismo započeli konsultacije sa EU. To naprosto nije tačno, budući da smo započeli konsultacije sa EU, što je potvrdila i Evropska komisija u kontaktima i dopisima Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Moj stav je da institucije BiH i EU moraju biti ravnopravni partneri u pregovaranju, pri čemu je naša obaveza da štitimo interese domaćih kompanija. Očigledno je da ministar Bisera Turković ima drugačija opredjeljenja i sklonosti. 

 

Njen glas protiv zaštite interesa domaćih poljoprivrednika očigledan je manifest podaničkog odnosa prema EU, ali nažalost i dokaz da se stavlja u funkciju zaštite stranih lobija i interesa kompanija iz EU”.

Dalje navodi da “nije iznenađen s obzirom na njezine napade na Milorada Dodika”.

“Njene proizvoljne teze o neutemeljenosti predložene odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz nisu ništa drugo nego dokaz elementarne neupućenost u materiju i probleme domaćih proizvođača. Podsjetiću ministra Biseru Turković da je na pripremi odluke radio kredibilan tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je direktno učestvovao u pregovorima oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da nema mjesta tvrdnjama o neutemeljenosti predložene odluke.

Pitam se kako je moguće da samo Biseri Turković nije jasan značaj ove odluke za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH? Javnost treba da zna da su njene kolege iz Kolegijuma Savjeta ministara BiH – predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda dali pozitivna mišljenja na uvođenje prelevmana i carinskih stopa. Nažalost, ministri Sifet Podžić i Selmo Cikotić glasali su protiv isključivo na zahtjev i insistiranje Bisere Turković.

U konačnici, nisam iznenađen postupcima ministra Bisere Turković, imajući u vidu njene nedopustive i tendenciozne napade na predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali i skandaloznu podršku ratnim zločincima. U proteklom periodu svjedočili smo i njenim opstrukcijama u formiranju radnih tijela koja će štititi interese građana Republike Srpske i Federacije BiH u slivu rijeke Une u slučaju izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Pokušaj da široj javnosti opravda svoj stav protiv zaštite domaće proizvodnje posljednji je u nizu dokaza da Bisera Turković kontinuirano podriva bilo kakav pokušaj dogovora u korist svih građana BiH”, navodi se u saopćenju Košarca.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare