Košarac: Tražit ćemo da eksperti iz BiH rade na ispitivanju tla Trgovske gore

Vijesti 09. feb 202216:59 2 komentara
Foto: F.Z./N1

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine narednih dana će diplomatskim notama obavijestiti Hrvatsku da želi da eksperti iz BiH zajedno sa hrvatskim rade na ispitivanju tla Trgovske gore gdje je u planu izgradnja odlagališta nuklearnog otpada, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Košarac je nakon sastanka o problemu izgradnje ovog odlagališta rekao novinarima da vjeruje da će to pitanje u tom administrativnom dijelu biti riješeno i da će konačno eksperti iz BiH moći raditi zajedno sa kolegama iz Hrvatske.

On je naglasio da je bilo riječi i o obezbjeđivanju sredstava, ali da smatra da su zdravlje ljudi i zaštita životne sredine prioriteti, a takvo je opredjeljenje i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić, federalnog ministra životne sredine i turizma Edite Đapo i ostalih koji učestvuju.

Foto: F.Z./N1

Košarac je rekao da ga raduje činjenica da je Republika Srpska već odvojila gotovo milion KM za Trgovsku goru, dok je Đapo najavila da će FBiH raditi da budu obezbijeđena finansijska sredstva, a ima i uvjerenja da će i sa zajedničkog nivoa BiH biti obezbijeđen dio sredstava, koja ne smiju biti upitna za Trgovsku goru i eksperte.

“Model koji ćemo sigurno zagovarati do kraja mjeseca sa entitetskim premijerima jeste trećina Republika Srpska, trećina FBiH i trećina zajednički nivo”, rekao je Košarac, koji vjeruje da će za desetak dana to pitanje adekvatno riješiti sa entitetskim premijerima.

Prema njegovim riječima, danas ih je Tegeltija uvjerio da će do kraja marta biti definisana mapa puta pravnog djelovanja BiH.

Košarac je istakao da vjeruje da će moći konačno polovinom aprila imati tu verziju i pripremati eventualne nadležne institucije u određenim pitanjima budućeg pravnog djelovanja institucija u BiH.

“Institucije entitetskog i zajedničkog nivoa su mobilisane da ovo pitanje bude riješeno… Ne mislimo da narušavamo odnose sa Hrvatskom, ali imamo pravo da štitimo interese naših građana. Veoma je važno da se sačuva zdravlje svakog čovjeka na tom lokalitetu i da se očuva životna sredina”, naglasio je Košarac.

Foto: F.Z./N1

Košarac je rekao da razumije lokalnu zabrinutost, naglašavajući da su u ekspertskom timu i predstavnici lokalnih struktura iz Republike Srpske i FBiH.

“Naš poziv je otvoren i za sve ostale koji žele da doprinesu da na adekvatan način bude dat odgovor i da zajednički spriječimo Hrvatsku u njenim namjerama”, rekao je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad odlaže, a potom i skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare