Košarac: Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji na podršci izvornom Dejtonu

Vijesti 31. okt 202114:09 0 komentara
Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je na sastanku kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije, koja je održana u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi BiH i Ruske Federacije dobri i prijateljski, te da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje, s fokusom na sektor preduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Naglašeno je da su ruske kompanije posebno zainteresovane za saradnju u oblasti energetike, gdje su zabilježeni najbolji rezultati, te hidropotencijala i vazduhoplovstva. Konstatovano je da su Republika Srpska i Ruska Federacija već ostvarile saradnju kupovinom tri helikoptera proizvedena u ruskoj fabrici helikoptera u Kazanju za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministar Košarac, kao jedan od kopredsjedavajućih Komisije, izrazio je opredjeljenje za nastavak i jačanje ukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, budući da između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja.

– Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji na konstantnoj podršci izvornom Dejtonu, poštivanju ustavnog uređenja i jasno definisanih nadležnosti. Dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina treba da budu okvir za unaprjeđenje naše ekonomske saradnje i jačanje ukupnih odnosa – poručio je Košarac.

Ponovio je zahvalnost Rusiji na zvaničnom stavu da ne prihvati legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ruska strana prihvatila je inicijativu ministra Košarca da se u predstojećem periodu aktivno radi na potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća, pri čemu je utvrđeno da je organizovanje sektorskog pristupa najbolje za ostvarivanje konkretnih rezultata. Prihvaćena je također ideja da u okviru Komisije bude formirana radna grupa za poljoprivrednu saradnju, po uzoru na postojeću u oblasti energetike.

Na sastanku je bilo riječi i o otvaranju ruskog tržišta za nove agrarne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH, poput mogućnosti izvoza crvenog mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ruska strana izrazila je spremnost da ubrza aktivnosti kako bi taj cilj bio realizovan u što kraćem roku.

Usaglašeno je da u predstojećem periodu treba aktivno raditi na potpisivanju bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvojnog oporezivanja, što će omogućiti brojne olakšice i povećanje vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Košarac je informisao rusku stranu da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koji je dobio podršku Energetske zajednice. Istaknuto je da je usvajanje te odluke uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o mogućnosti zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Carinske euroazijske unije, pri čemu je ruska strana naglasila opredijeljenost da pruži podršku BiH u tom procesu. Košarac je predložio da ta mogućnost bude razmotrena i na ekonomskom forumu na Jahorini 2022.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti turizma, naglašeno je da bi uvođenje direktne avio linije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatni poticaj za jačanje saradnje. Dogovoreno je da u narednom periodu budu intenzivirane aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist.

Sastnak kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije održan je u okviru zvanične posjete ministra Košarca Ruskoj Federaciji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!