Kosor u Pressingu: Očekivala sam žešću reakciju EU na non-paper

Vijesti 21. apr 202121:02 > 22:26 0 komentara

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, istakla je večeras u Pressingu da je očekala oštriju reakciju evropskih čelnika nakon što su se u javnosti pojavili navodi i ''non-paperu'' i novim granicama na Zapadnom Balkanu.

Prema njenom mišljenju, probni baloni u politici nisu rijetka pojava. Upravo tako je ocijenila ”non-paper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

”Papir kojeg nema, koji ne postoji, kojeg se svi odriču, ali za kojeg postoje indicije da ga je netko negdje napisao. Često se znaju pustiti tzv. probni baloni, mislim da se ovdje to desilo. Janša je poslužio kao nosač probnog balona. Ono što je za mene skandalozno, ako se netko usudio nešto crtati i prekrajati, s namjerom da se nešto lomi i trga, onda je to zaista skandalozno, posebno ako taj nepostojeći papir dolazi iz neke članice Evropske unije zato što još uvijek vjerujem da je EU sazdana od važnih temelja, a jedan od njih je vladavina prava”, rekla je Kosor.

Predsjednik Lige socijaldemokarata Vojvodine Nenad Čanak, također gost Pressinga, govorio je o opasnosti ”djela nepoznatih autora”.

 

”Takva mapa ne sme da postoji”

 

”Ja sam nažalost u životu puno puta video ta dela nepoznatih autora i to od recimo memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti za kojeg se također nije znao odakle se pojavio, ko ga je napisao. Pa smo došli u poziciju da se ideje iz tog užasavajućeg spisa oružjem pokušavaju sprovesti’‘, rekao je Čanak i nastavio:

”Sve je to jedna užasna prevara na koju se mora hitno reagovati. Je li postoji taj papir? Takva mapa koja je tu nacrtana ne sme da postoji. Kome to padne napamet on je ratni huškač i mora kao takav biti obeležen”, poručio je Čanak.

Kosor je dodala da je Evropska unija morala odlučnije reagovati.

”Kako se kaže, gdje ima dima ima i vatre. Ako je to tako, mislim da će se predsjednik Evropskog vijeća i predsjednica Evropske komisije oglasiti. I vrlo jasno izreći čvrsta stajališta o idejama iz takvog papira. O idejama koje se tiče onoga što zovemo Zapadni Balkan”, istakla je Kosor.

”Zbog budućnosti Evropske unije ja sam očekivala žešču, čvršću reakciju i jednom zasvagda skinuti nepapir sa dnevnog reda. Epilog takvih papira ne može ne završiti u krvavim obračunima. Ne znam ja tko bi s kim ratovao, ali ja se nadam nitko ni s kim”, poručila je bivša hrvatske premijerka.

Gosti Pressinga komentarisali su i ostale aktuelne regionalne teme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!