Kostrešević: Ja sam ‘mrtvi profesionalac’, ne bih dozvolio klanove u MUP RS

Vijesti 22. jul 202112:30 > 12:30 0 komentara
BL-portal

MUP Republike Srpske nastavlja istragu u vezi kriminalnih klanova koji su nakon što su otpočele akcije protiv "kavača" i "škaljara" u Crnoj Gori i Srbiji, prebjegli u Bosnu i Hercegovini.

Koliko njih opservira MUP RS, direktor policije Siniša Kostrešević nije mogao precizirati. Zbog tajnosti istrage, nije mogao detaljisati ni o podacima da su sa kriminalcima u BiH stigli i milionski iznosi prljavog novca. Nezvanični podaci govore da se radi o stotinama miliona maraka.

Kostrešević je demantovao da je u sukobu sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom, sve je nazvao špekulacijama:

“Te kriminalne grupe pokušavaju da taj novac provuku kroz regularne tokove. Mi radimo, detalje istraga ne možemo da iznosimo u javnost. Ne radimo mi sami. Radimo sa agencijama u BIH, sa FUP-om i SIPA-om. Radimo i sa zemljama okruženja, Hrvatska, Srbija, Crna Gora. Ja sam najavio da je MUP RS ozbiljno krenuo u borbu protiv organizovanog kriminaliteta. Kada pričamo o pranju novca, možete se vratiti malo unazad, pa se sjetiti zapljene preko 22 miliona imovine lica koje je uhapšeno u Banjaluci, a opet je bilo u vezi sa Srbijom i Crnom Grom. Osumnjičeni je osuđen ovdje za pranje novca…”

Klanovi u institucijama su “u sferi naučne fantastike”, kaže direktor policije RS. Za sebe kaže da je “mrtvi profesionalac”, koji sebi ne bi dozvolio da ima paralelnu strukturu u policiji.

“Sukob mene i ministra Lukača su špekualcije pojedinih medija. Jasno mi je da postoje politike vaših kuća…”, rekao je i dodao:

“Možemo se posvađati, imati različita mišljenja , ali da se prave klanovi, da imamo sukobe, da dijelimo ljude. Izvolite imamo 7.000 pripadnika MUP, nađite mi njih 5 koji će vam to potvrditi, dokumentujte to, ja više neću biti na ovoj poziciji.”

Hapšenja će biti u čitavoj BiH, kao i u regionu, zaključuje Kostrešević, koji je na pitanje da li je ostvario saradnju sa Ministrom policije Srbije Aleksandrom Vulinom i BIA-om na posljednjem predmetu odgovorio:

“Ovo je predmet trenutno isključivo u BiH, on se radi u BiH, ovo je jedan segment istrage i ne bi bilo korektno da pričam o komunikaciji između policija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!