Kovač: Servisirano 95 respiratora, mogu se upotrijebiti u intenzivnoj njezi

Vijesti 23. feb 202114:11 4 komentara
N1

Proces verifikacije i servisiranja završen je za 95 respiratora, od ukupno 100 koliko ih je Federalna uprava civilne zaštite nabavila od Kine posredstvom uvoznika preduzeća "Srebrena malina". Kako je zna N1 rekla portparolka FUCZ Majda Kovač, ostalo ih je još pet da se servisiraju, a ostali su pušteni u rad.

“Proces verifikacije je počeo u Županijskoj bolnici u Orašju, a potom u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Tešnju, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Goraždu i Sanskom Mostu. Devedest i pet ih je pušteno u rad, dok će za još pet servis uraditi firma Dermedical kako bi se otklonile tehničke greške i bili verifikovani”, kazala je Kovač.

Istakla je da prema specifikacijama od proizvođača, ovaj uređaj se može koristiti i u stacioniranim i portabilnim uvjetima.

“Jasno je navedeno da se prvenstveno može koristiti kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu i operacionim salama, ali i kao portabilan uređaj u kolima hitne pomoći uz korištenje boce kisika. Ovo je naveo direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić kojem se FUCZ obratila”, kazala je Kovač.

Ugovor između Verlaba i FUCZ potpisan je 11. februara oe godine, a verifikacija uređaja počela je dan kasnije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare