Kovačević o odluci Schmidta: Žele da RS u konačnici nestane

Vijesti 14. apr 202216:50 > 19:59 5 komentara

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, komentarisao je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je iskoristio bonske ovlasti i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS.

“Mi smo jasno rekli sve što smo imali o Schmidtu. On nema podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Sve što nije u skladu sa procedurom i aneksom Dejtonskug sporazuma, ne znači apsolutni ništa”, kaže Kovačević.

Negirao je postojanje institucije visokog predstavnika te naveo kako je Schmidtov dolazak u BiH potpuni promašaj.

“Ne može uvoditi sankcije liderima u RS koje su izabrali građani samo zato što brane Ustav, što štite RS”, ističe Kovačević.

Oni imaju jedini interes, kaže Kovačević, da RS nestane i dodaje: “Schmidt je dio jedne ideje u međunarodnoj zajednici koja radi u korist “bošnjačke strane.”

Kaže da “RS neće prihvatiti da im se otima ono što njima pripada i da ovakve odluke mogu biti dodatni element razdora u BiH”.

U međuvremenu se sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom sastao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U saopštenju je jasno naznačeno kako se Vučić sastao sa visokim predstavnikom, što znači da Srbija poštuje Schmidta na toj funkciji i prihvata postojanje same institucije Visokog predstavnika. Na pitanje da to prokomentira, Kovačević je rekao: “Srbija ima pravo da se sastaje s kim želi”.

Podsjetimo, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem maja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 02. augusta prošle godine.

Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za šta nisu dobili niti jedan glas.

Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”.

Podsjetimo, Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti za N1 je izjavio da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare