Kovačević o zahtjevu Komšića: Mogle bi uslijediti preinake entitetskih ustava?

Vijesti 30. maj 202215:09 > 15:57 7 komentara
N1 BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske. Njime traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele.

Detalje zahtjeva za N1 pojasnio je savjetnik Željka Komšića Slaven Kovačević. Iako se zahtjev odnosi na tačke sporenja između SDA i HDZ BiH u propalim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, Kovačević naglašava kako je odluka za njegovim podnošenjem donesna mnogo ranije.

Zahtjev Komšića Ustavnom sudu: Neustavnim proglasiti odredbe o vitalnom interesu

“Odluku da idemo sa ovim zahtjevom smo donijeli još tokom četvrtog kvartala prošle godine, dakle, prije bilo kakvih pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Postojanje tijela koje štite kolektivne interese su postala mjesto blokada kako bi se služilo interesima političkih elita”, pojašnjava Slaven Kovačević.

Oni su, dodaje savjetnik Željka Komšića, direktan udar na demokratiju u BiH.

“Izabrali smo namjerno ovu godinu, zato što smo prije 20 godina primljeni u Vijeće Evrope, prihvatajući sve obaveze koje iz toga proizilaze. Jedna od tih obaveza je poštovati Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a samim tim i sve presude Evropskog suda za ljudska prava”, podsjeća Kovačević.

“Kladionice ne mogu biti vitalni nacionalni interes”

S druge strane, situacija sa domovima naroda je takva da sve u BiH mogu proglasiti vitalnim nacionalnim interesom.

To nije demokratija, poručuje Kovačević, pojašnjavajući da su građani glasovima izabrali zastupnike u zastupničkim domovima parlamenta, dok u domovima naroda koji raspolažu mehanizmom zaštite vitalnih nacionalnih interesa, sjede delegati koje delegiraju stranke.

“Onda se postavlja pitanje da li kolektivne interese u BiH štite političke stranke i na koji način to rade? Da li to rade sa razumijevanjem ili to koriste kako bi stvorili atmosferu straha?”, pita se Kovačević.

Poseban problem je činjenica da u državnom ustavu nije definisano šta to može predstavljati vitalni nacionalni interes, dok u entitetskim jeste, iako je i u tom slučaju ovo polje jako široko postavljeno.

“To ne može tako. Kladionice ne mogu biti vitalni nacionalni interes. Zato mi i imamo društvo u kojemu je nečija etnička pripadnost važnija od sposobnosti”, govori Kovačević.

U ovoj priči valja podsjetiti i na propale progovore o izmjenama Izbornog zakona BiH, gdje je SDA insistirala na smanjenju ovlasti domova naroda, dok je HDZ tvrdila da je pitanje vitalnog nacionalnog interese povučeno tek nekoliko puta u nekoliko godina.

“Ako to tako HDZ vidi, onda se opet radi o manipulaciji. Imam i kontrapitanje – zašto nije formirana nova Vlada FBiH i imenovano rukovodstvo ovog entiteta? To što HDZ ima kontrolu nad domovima naroda nije demotratija – to je udar na nju. Dok mi gradimo modernu zemlju, neko bi od nje da gradi srednjovijekovnu”, poručio je Kovačević.

Šta ukoliko Ustavni sud odredbe proglasi neustavnim?

Ukoliko Ustavni sud BiH ove odredbe zaista proglasi neustavnim, uslijedit će preinake entitetskih ustava. No, Kovačević ističe, ne radi se o komplikovanom činu.

“Svega nekoliko članova tih ustava bi bilo stavljeno van snage. Zaštita kolektivnih prava će ostati. Ovo je više etnička zemlja u kojoj trebaju da se štite etnička prava. Ipak, ona ne mogu podrazumijevati sve, nego tačno četiri ili pet pitanja i ne mogu to biti mjesta blokada. Postavit ću jedno vrlo jasno pitanje. Kako neko nekoga ko se predstavlja kao Bosanac i Hercegovac smije proglasiti manjinom u njegovoj zemlji? Izraz Bosanac i Hercegovac je nečija nacionalna pripadnost, a ne etnička pripadnost – ne možete nečiju nacionalnu pripadnost pretvoriti u etničku i onda je još smatrati manjinom”, navodi Kovačević.

Preostaje, kako kaže, da se vidi da li je Ustavni sud BiH zaštitnik prava u državi ili je političko tijelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare