Kozar o Dodikovoj izjavi i “online vježbi”: Slabo se razumije u vojna pitanja

Vijesti 12. maj 202113:00 > 14:10 1 komentar
N1

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi koja se odvija na 30 lokacija u Evropi. Vježba "Brzi odgovor 21" je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao jučer da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadjskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, kazao je Dodik.

Vježba dolazi u pravom trenutku

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kazao je u Newsroomu na N1 da očekuje puno od ove vježbe.

“Vježba dolazi u pravom trenutku. Ona je zakazana ranije, jer ovakve vježbe se na zakazuju ad hoc. Ova vježba nije odgovor na non-papere koji se sada pojavljuju. Ona je odlična američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine neovisno s kojih strana dolaze pozivi da se razmišlja o razlazau BiH. Vježba pokazuje kontinuitet vojne saradnje Amerikanaca i naših oružanih snaga i ona će sigurno da pokaže koliko su snažne naše oružane snage”, naveo je Kozar za N1.

Na Dodikovu izjavu da se radi o “online vježbi”, Kozar se itonično nasmijao.

“Gospodin Dodik se slabo razumije u vojna pitanja, on je politolog. To sam ja primijetio još od ranije. Kakva online vježba kad će dejstvovati nekoliko helikoptera Black Hawk. U taj helikopter stane 11 vojnika i ima toliko goriva da može dva sata i 20 minuta neprestano da dejstvuje. Rendžeri iz nekoliko baza pokazat će punu borbenu gotovost i kako se brzo dejstvuje”, naveo je Kozar.

BiH bliže NATO-u

Dodao je da je ovom vježbom BiH bliže NATO-u i optimista je da će BiH biti članica NATO-a.

“U to sam siguran sasvim”, naveo je naš sagovornik.

Oružane snage BiH će na vježbi da učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare