Kozar za N1: Srbima na Kosovu mora biti jasno gdje žive

Vijesti 01. aug 202218:31 > 20:07 11 komentara

Situaciju u regiji i svijetu analizirao je za N1 Đuro Kozar, vojno-politički analitičar. Kako je kazao, Kosovo je mjesto tenzija.

“Kosovo je mjesto tenzija, one traju. Bitno je kako će se tamo stvoriti trajni mir, umjesto ovog zamrznutog konflikta. Povremeno se pojavljuju zastrašujući prizori, pucnjevi, barikade i to može poremetiti red i mir u regiji”, kazao je Kozar i dodao:

Mi na Kosovu trenutno imamo dvije jake policijske snage, ROSU i FIT. S druge strane imamo specijalnu brigadu za vojne operacije Srbije koji su vrlo blizu. Imamo s obje strane specijalne policijske snage koje mogu da brzo djeluju i da sukobom izazovu šire sukobe“.

Kozar je dodao da vlasti u Prištini povlače poteze “koji najviše njima odgovaraju”.

U Prištini povlače poteze koji njima najviše odgovaraju i ne razmišljaju o tome kako će to utjecati na situaciju. Srbima na Kosovu mora biti jasno da oni žive na Kosovu i da se prilagođavaju policiji države u kojoj žive“.

Da li je Srbija sinoć bila spremna intervenisati?

“Jeste sigurno. To je sigurno bio razlog zašto je Priština odustala. To bi prouzročilo jedan lokalni rat na tom području”, kazao je.

Mi smo inače skloni da sve što se događa na bilo kom drugom terenu pripišemo Rusiji i Ukrajini. To je jedna stvar, a ovo je drugo. Vučić će nastojati da što duže odgodi čin priznavanja Kosova, a to će se desiti. Vjerovatno će Vučić doći u situaciju da mu se kaže; ili ćeš priznati Kosovo ili nećeš u EU. Tu će doći do raskrsnice u kojoj će morati da se odluči“, ističe Kozar.

Za one koji situaciju u RS porede sa Kosovom, Kozar je kazao:

“Kosovo je priznata država, a RS je entitet u BiH ma šta neko govorio. RS niti je bila država, niti je država”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare