Kozarić na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja logora Mauthausen

Vijesti 17. maj 202115:33 0 komentara
MVP BiH

Delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču, koju je predvodio ambasador Kemal Kozarić, je 16. maja 2021. godine prisustvovala obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i oslobađanja preostalih zatočenika nacističkog logora Mauthausen, najvećeg koncentracionog logora na teritoriji današnje Republike Austrije. 

U logoru je, prema procjenama historičara u razdoblju od 1938. do 1945. internirano preko 200.000 osoba, različitih nacionalnosti. Ove godine je ceremonija održana po 76. put, uz moto: „Uništena raznolikost“.

Ambasador Kozarić je zajedno sa vojnim atašeom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadirom Duškom Matićem, u ime Bosne i Hercegovine, položio vijenac na spomen obilježje u Mauthausenu, odajući tako počast žrtvama ovog nacističkog logora.

MVP BiH

Nakon završenog mimohoda prisutnih delegacija iz više od 60 zemalja, delegacija Ambasade BiH je odala počast i žrtvama iz Bosne i Hercegovine, polaganjem vijenca na Zidu plača ispred spomen ploče posvećene žrtvama iz Bosne i Hercegovine, koja je simbol sjećanja na nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine interniranih u logoru Mauthausen, od kojih veliki broj nije dočekao dan oslobođenja logora, 5. maja 1945. godine.

Republiku Austriju su predstavljali članovi vlade, vicekancelar Werner Kogler, ministrica klime Leonore Gewessler i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, zastupnici u parlamentu i drugi visoki zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!