Kožemjakin: Nijedan političar iz Sarajeva nije čestitao jevrejsku Novu godinu

Vijesti 30. sep 202211:386 komentara
Izvor: Srebrenicamemorial.org

Hazan sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin razočarano je napisao kako se niko od političara nije sjetio čestitati Roš Hašanu jevrejsku Novu godinu koja se obilježavala prije pet dana.

Naime, on je na Facebooku u statusu naveo da nije bilo nijedne čestitke od bilo kojeg organa vlasti u Sarajevu.

“Skontali valjda da je jevrejski lobi samo fama, a da je naša politička relevantnost jednaka snazi Farskih ostrva u fudbalu. A i izbori idu. Jedino nas crkve i vjerske zajednice doživljavaju kao ravnopravne sagovornike. Ali smo mi svojim životom u Bosni već skoro pet vijekova poprimili nešto i od ovog bosanskog inata tako da ćemo nastaviti širiti dobro i zajedništvo, a naši sugrađani će to već prepoznati”, poručio je Kožemjakin.

Naveo je i to da ni sinoć nije primijetio da je neko od političara prisustvovao obilježavanju 130. godišnjice La Benevolencije.

Roš Hašana doslovno znači “početak godine” i uvijek se održava prva dva dana tišrija, prvog mjeseca hebrejskog kalendara. Judaizam ima svoj kalendar koji je lunisolaran, za razliku od solarnog gregorijanskog kalendara koji većina zemalja koristi.

Ove godine je Roš Hašana obilježena prije pet dana i riječ je o 5783. po redu.

S druge strane, La Benevolencija je Jevrejsko kulturno društvo formirano još davne 1892. godine.

Grupa sefardskih Jevreja je, nakod dolaska aškenaskih Jevreja, zajedno sa Austrougarskom imperijom u BiH nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, vidjela kolika je vrijednost educiranih članova zajednice, te odlučila da formira društvo čini je prevashodan zadatak bilo stipendiranje studenata kako bi mogli da se uključe u rad u državnoj upravi i višim radnim mjestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar