”Direktna prijetnja građanima BiH i neprijateljski čin Rusije”

Vijesti 19. mar 202114:11 > 14:12 1 komentar
N1

Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, ujedno i šef odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske studije Burch univerziteta posljednju izjavu Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini ocijenio je kao direktnu prijetnju prema BiH i građanima BiH. "Ovo je neprijateljski čin", kazao je u Newsroomu N1.

Kožljak je rekao da je nešto slično najavljivao prije nekoliko mjeci pri komentaru na izbor Joea Bidena na mjesto predsjednika SAD-a.

“Promijenit će se intenzivitet svih aktera na Zapadnom Balkanu, to uključuje i BiH. Izjava ambasadora se ne može posmatrati izolovano, nego u širem kontekstu. Tiče se novog zaokreta američke administracije u odnosu na Rusiju. To je potvrđeno i nizom drugih poteza novog američkog predsjendika”, rekao je Kožljak.

Kožljak podsjeća da je Biden direktno poručio Putinu da će odgovarati za ono što je učinio na prošlim izborima u SAD-u, potom izjavu da je Biden uputio poruku Njemačkoj po pitanju zaustavljanja sjevernog toga, a slične poruke idu i ambasadorima SAD-a – koje oni prenose na terenu.

“Isto se dešava i sa ruske strane, ovo je interpretacija ruske politike na globalnim kretanjima”, poručio je gost N1.

Sličnih poteza će biti u narednom periodu, istakao je.

VEZANE VIJESTI

“Bitno je da institucije BiH odgovore na pravi način, a to je da je BiH suverena i nezavisna država, da ima svoju vanjsku politiku i da nikako ambasadori stranih država ne mogu nametati u kom će smjeru ići. Ruska Federacija ne reaguje samo na to, ali primjećuju da se BiH nezaustavljivo kreće ka NATO-u”, izjavio je Kožljak.

Podsjeća da Rusija ima snažnu diplomatiju, i da su ovakve poruke potvrda toga.

“Ono što Rusija može pokušati uraditi je unošenje nestabilnosti koristeći svoje igrače na ovom prostoru. Nije moguće zaustaviti jednu državu koja se kroz sve pravne procese i procedure izjasnila i politiku odredila prema NATO-u. Ta nestabilnost koju će Rusija pokušati unijeti može se prevenirati kvalitetnim dijalogom”, kazao je Kožljak.

Rusija prema njegovm mišljenju će unijeti nestabilnost u BiH, a to nikome ne treba. Smatra da je ruski utjecaj na ovim prostorima intenziviran proteklih 10 godina, kada je Evropa bila zbunjena, a SAD se bavile sobom. Uloga Rusije se značajnije osjeti u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i dijelovima BiH.

“Rusija i Srbija ne rade ništa slučajno. To je zajednički potez da se ovo područje spasi od euroatlantskog kišobrana. Jedini način je nestabilnost. To će biti zajednički potezi. Bit će kombinovani sa soft diplomatijom, donacijama, kulturnim događajima, najava prijateljskih odnosa, intenziviranju nekih inicijativa – a svešto bi usporavalo ovaj put BiH”, kazao je.

U EU se ne može ući bez ulaska u NATO, poručio je gost N1, i to može biti paralelan proces – ali nikako EU neće prihvatiti BiH bez članstva u NATO savezu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare