Kožljak o krizi u Ukrajini: Strateško nadmetanje dva džina Zapada i Rusije

Vijesti 25. jan 202215:12 0 komentara
N1 BiH

Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u, u Newsroomu N1 televizije istakao je da se eventualni sukob između Ukrajine i Rusije ne može desiti sutra i da se ipak nada da će sukob preventirati pregovorima.

“Najcrnji scenario je direktni sukob, a suština toga su velike ljudske žrtve i ogromne ekonomske posljedice. Vidimo na sceni strateško nadmetanje dva džina, Zapada i Ruske Federacije. I jedni i drugi bildaju svoje vojne kapacitete, pokazuju da imaju snagu da učine nešto vojnim putem kako bi odvratili onu drugu stranu. Na sceni imamo snažno hibridno i obavještajno djelovanje”, kazao je Kožljak te dodao da su najavljene aktivnosti u ruskom parlamentu da se izjasne o priznavanju pokrajina Lugansk i Donjeck više nego sukob.

Kožljak je ponovio da je riječ o vrlo složenom procesu po pitanju širenja NATO-a, po pitanju širenja krize na Gruziju ili na Zapadni Balkan.

“Posljednjih deset godina Ruska Federacija koristi svoje energetske izvorne enormno i njegovi generali su mu dali signale da su dovoljno ojačali da se mogu obračunati s NATO-om. Ovo potvrđuje i posljednja izjava ruskog ministra vanjskih poslvoa kada je rekao da će s NATO-im razgovarati da se vrate postavke na 1970.godine”, kaže Kožljak.

Dodao je da ako se Ruska Federacija bude osjećala još snažnijom ne bi bilo za čuđenje ako instalira svoje režime i da utječe na namještanje izbora u Ukrajini

“Ukrajina će u slučaju sukoba braniti svoju državu, i upotrijebiti sve svoje potencijale, ruska strana to ne može kao napadač i s druge strane Zapad će uveliko pomoći da ne dođe do invazije, a drugo ako dođe da ona bude ograničena”, smatra Kožljak.

Pregovori u tzv. Normandija formatu

“To je evropski format gdje bi Njemačka i Francuska sjele za sto sa Rusijom i Ukrajinom. To je vrlo važno jer bi pregovarači bili direktno za stolom. Njemačka zauzima jednu specifičnu ulogu, gdje se pozicionira kao posrednik između Zapada i Ruske Federacije. “

Kožljak je najavio da će nakon toga uslijediti i pregovori u NATO formatu, EU formatu, a najavio je i susret Bidena i Putina.

“Kriza se odražava na BiH. Ima tu više elemenata. Ukoliko bi došlo do sukoba, ovo područje je ono koje ima suprostavljene strane. Ruska Federacija bi svakako željela da otvori novi front, ne nužno vojni, ali određenu nestabilnost da izazove svakako. Kao moguće jeste obećanje, ne formalno, nekim aktom, ali da NATO-a kaže da se neće širi na ostale države istočne Evrope, a zauzvrat da Rusija prestane blokirati NATO put zemalja Zapadnog Balkana”, zaključio je Kožljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!