Krade se sve, od vozila A klase do Golfa 2

Vijesti 03. nov 202111:55 3 komentara
N1

Povećava se broj krađa vozila u Kantonu Sarajevo, u odnosu na prošlu godinu za 65 %. Nedavno su u jutarnjim satima, u blizini autopijace na Stupu, kradljivci iskoristili slabu vidljivost i maglu i otuđili parkirani kombi u kojem je vlasnik prevozio košnice za pčele. Pčelar i dalje u šoku, ne vjeruje da mu je otuđeno vozilo koje ne spada u kategoriju skupih auta, no činjenica je da se u BiH krade sve - od vozila A klase do Golfa dvojke.

Sead Smajović, pred kamere neće, ali nam je potvrdio da mu je ukraden kombi vrijednosti oko 5.000 KM. Vozilo je zaključao, no kada se vratio, nakon dva sata, nije ga našao. Slučaj je prijavio policiji i očekuje da će oni pronaći njegovo vozilo, no takav scenarij je, sudeći prema statistikama, rijedak.

U prvih devet mjeseci 2021. godine u Kantonu Sarajevo evidentirano je otuđenje 106 motornih vozila, od kojih je samo 26 pronađeno. Njih pet su vratili vlasnici, a 21 pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo,nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 19 osoba.

“Prema statističkim podacima u prvih devet mjeseci u ovoj godini u FBiH broj slučajeva kada je u pitanju otuđenje motornih vozila porastao je za 13%. U Kantonu Sarajevo je više od 50 % tih prijavljenih slučajeva. Vozila koja su najčešće predmet otuđenja su: Volkswagen, Škoda, Audi i Renault”, rekao nam je Emil Sućeska, glasnogovornik Federalne uprave policije.

Kada je riječ o ostalim kantonima u prvih devet mjeseci ove godine u Tuzlanskom je evidentirano 43 krivična djela, od kojih je samo pet rasvjetljeno, MUP Zeničko-dobojskog kantona je evidentiralo je 23 krađa, a rasvjetlilo osam, MUP HNK-a je evidentiralo 18 otuđenja vozila, a samo dva su rasvjetljena i Unsko-sanski je imao sedam krađa od kojih su četiri rasvjetljene.

Situaciju po ovom pitanju u RS nam je pojasnila Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Mi smo u prvih devet mjeseci ove godine ove godine imali evidentirano 37 krivičnih djela koji se odnose na krivično djelo otuđenje vozila. I ta brojka je za skoro 12 % manja u odnosu na isti period prošle godine i tako je već nekoliko posljednjih godina. Dese se slučajevi da nam se ukrade i skupocijeno vozilo, ali isto tako i Golf 2, ipak sve naše aktivnosti pokazuju da to ipak rade organizovane grupe”, navela je Miljanović.

U posljednjoj akciji MUP-a RS 20. oktobra lišeno je slobode šest osoba koje su duži vremenski period na području Sarajeva, Doboja i Tuzle vršila krivična djela u vezi sa krađom vozila. Prilikom pretresa pronađeno je i sedam automobila koji su otuđeni na području BiH i Evropske unije.

Statistike ne moraju pokazati kompletnu sliku s obzirom na činjenicu da postoji mogućnost da vlasnici ne prijavljuju uvijek krađu vozila. Velikih akcija poput: “Kamen” “Kum” ili “Volan” više nema, ali ono što je najveća mrlja u borbi države poput automafije je činjenica da još uvijek ne znamo, ni nakon tri godine, ko su ubice ili ubica policijskih službenika Davora Vujinovića i Adisa Šehovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare