Misteriozna krađa u kasarnama u BiH: Gdje završava ukradeno oružje?

Vijesti 17. feb 202108:02 > 08:25 5 komentara
N1/ilustracija

Nedavna pljačka kasarne kod Sarajeva, kada je ukradena veća količina oružja, ponovno je alarmiralo sigurnosni sistem u našoj zemlji. Nadležni provode istragu, ne otkrivaju detalje. No, indikativno je da posljednji slučaj nije usamljen. Krađa oružja iz vojnih objekata dešava se isuviše često a da se krivci nikada ne pronađu. Dok istraga tapka u mjestu, ukradeno oružje završava u neželjenim rukama.

Najmanje deset puta u deset godina iz kasarni u BiH je ukradena veća količina oružja, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže vrtoglavi iznos.

Posljednja pljačka usred vojnog objekta, kasarni Zaim Imamović kod Sarajeva, dogodila se 11. februara. SIPA je istražuje slučaj, ispitano je više osoba. Količina oružja službeno se ne otkriva, ali je, navodno, riječ o 25 pištolja.

Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama bit će dostavljen Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost. U okviru tih aktivnosti, policijski službeni su saslušali sedam lica, u svojstvu svjedoka“, rekao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Ja mogu reći da je otuđena određena količina pištolja, među kojima i signalnih pištolja. Nismo ovlašteni davati više informacija dok se ne završi istraga“, istakao je Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane.

Da, ipak, tu nešto ne štima, uvjerena je Dušanka Majkić, dugogodišnja članica parlamentarne komisije za obranu i sigurnost.

Šta se desilo i kako je moguće da je lice koje je ušlo u skladište znalo gdje se nalaze pištolji. A pištolji su bili u sanduku, a sanduk u kasi. Kako je to mogao da zna. Je li to neko uradio iz OS. Ili je to uradio neko ko je u dosluhu s nekim ko je iz Oružanih snaga?“, pita se Majkić.

Indikativno je to, tačno, da je je na čudan to način otuđeno“, naveo je Okolić.

Oružje se u BiH skladišti u nekoliko objekata Oružanih snaga. U Ministarstvu obrane tvrde da se ono čuva po NATO standardima. Ipak, priznaju da nije do propisa, nego do pojedinaca koji te propise provode.

Živi ljudi su, uvijek je moguće da omanu negdje“, navodi Okolić.

Osim neutvrđivanja uljeza za koje se sumnja da postoje u Oružanim snagama, dodatno zabrinjava velika količina oružja koja se nalazi na crnom tržištu, a u pravilu završava u pogrešnim rukama.

To smo poslije ispratili da je ono završavalo na zapadnoeropskom tržištu. I tamo ga se dočepaju on koji ne bi smjeli. To su ili terorističke ili kriminalne grupe“, naglašava Majkić.

Od 2017. godine nikada nisu otkriveni tragovi gdje je to završilo. Otkriveno je da su otuđeni, a gdje su završili, taj podatak nemamo“, kazao je Okolić.

Brojne slučajeve misterioznog nestanka oružja iz vojnih objekata istraživala je i Vojna policija. Jedan takav iz 2017. godine u Bileći, rezultirao je sankconiranjem pojedinih pripadnika Oružanih snaga, ali se nije utvrdilo da su oni direktno sudjelovali u krađi.

2018. u kasarni Miloš Obilić u Palama, također je ukradena veća količina oružja. Osuđen je jedan pripadnik Oružanih snaga.

SIPA je tada nakon pretresa stana u Sokocu pronašla, između ostalog, 17 ručnih bombi, više automatskih pušaka i municiju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare