Kraken nije registrovan u BiH, ali to ne znači da nije ovdje: Kako se pripremiti

Vijesti 11. jan 202322:36 0 komentara
N1

Odavno niko nigdje ne nosi nikakvu masku. Sem poneko u zdravstvenim ustanovama. Dok se polako zaboravlja korona pojavio se nekakav kraken. Kažu krakat i opasan.

Nekad je Kraken kao morsko čudovište iz nordijske mitologije uništavalo brodove. Njegovim imenom naziva se novi virus koji hara svijetom: Ubrzano se širi i urušava zdravlje. Nepoznato da li se nalazi u BiH – nije sekvencioniran niti jedan slučaj.

“Treba se pripremiti u borbi protiv njega i najbolja je vakcinacija, bivalentna vakcinacija. To je buster doza pojačivač engleski i on se daje ljudima koji su primili dvije vakcine u razmaku od tri mjeseca od posljednje”, pojasnio nam je epidemiolog Jasenko Karamehić.

A priče o vakcinaciji i novim sojevima bh. stanovnicima je odavno dosta.

“Mene to ne zanima, došao ne došao, ja sam svoje profurala i doviđenja”, samo je jedan u nizu njihovih odgovora.

Dok se očekuje Kraken, gripa hara. Sve više intervencija službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja. A tek smo na početku sezone:

“Pik će biti, kao po pravilu, na kraju februara. Znači da nam tek predstoji pik sezonske gripe. Savjetujemo građanima da se ponašamo barem djelimično kao kada smo imali one sezonske skokove u kovidu”, apelovao je portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

Plač bolesnih beba sve češči: Respiratorni virus napada mališane

Šta još znamo o najnovijoj podvarijanti omikrona? Odgovore ima Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!