Kratina: Federacija BiH još nije dobila Vijeće za djecu

Vijesti 19. jul 202209:56 > 13:35 0 komentara

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je govorila o socio-ekonomskim temama sa osvrtom na inicijative i zakonska rješenja koja se odnose na djecu i njihova prava.

Kratina je govorila da još nije regulisan dopust s posla posvojiteljima i hraniteljima za djecu stariju od godinu dana.

“Parlament je usvojio inicijativu i dao svoj stav jasno o tome da Vlada treba da mijenja zakonski okvir kako bi posvojitelji i hranitelji imali pravo na plaćeni dopust s posla bez obzira na starost djeteta. Sada imamo za posvojitelje do godinu dana”, kazala je Kratina.

Kada je riječ o aktuelnom sazivu Vlade FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem, Kratina kaže da nema optimizma da će se uhvatiti u koštac sa svim reformskim zakonima u oblasti socijalne zaštite.

“Mi u ovom momentu ne možemo očekivati da će ovakva Vlada i ministarstva upustit će se u rješavanje ovakvih pitanja”, pojasnila je Kratina.

Jedna od aktuelnih tema je i formiranje Vijeća za djecu FBiH što su zaključkom inicirali zastupnici, resorno ministarstvo podržalo.

“Vlada nikad do sad nije formirala takvo tijelo”, navela je Kratina

Roditelj-negovatelj je jedina dobra stvar što je aktuelni saziv Vlade FbiH uradio, kazala je Kratina i dodala da je važno što je usvojen Zakon o dječjem doplatku na nivou FBiH.

Na kraju u jeku predizborne kampanje i kraja ovog saziva federalnog paralamenta, Kratina je istakla da “šta god da se desi na izborima mi živimo svoju realnost”,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!