Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Vijesti 05. dec 202221:07 7 komentara
Cvijanović, Vučić i Dodik nakon sastanka u Beogradu, 24. novembra 2022. (RSE)

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović sudjelovat će na Samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Tirani koji je zakazan za utorak, 6. decembra.

Ovu odluku je jednoglasno donijelo Predsjedništvo BiH koje vodi vanjsku politiku zemlje. Odluka je donesena 30. novembra na prvoj sjednici kolektivnog šefa države.

Uprkos tome, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je kadar Cvijanović, kazao je da se o odlasku Cvijanović “konsultirao i koordinisao” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 5. decembra.

“Vučić je odlučio da učestvuje na Samitu. Srbija je najvažnija država na Zapadnom Balkanu”, rekao je Dodik za Radio Republike Srpske isti dan.

Prethodno su predsjednik i premijerka Srbije Ana Brnabić govorili da neće ići u Tiranu zbog imenovanja Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova. To je razlog zbog kojeg je Dodik 4. decembra najavio kako će se o odlasku Cvijanović konsultovati sa srbijanskim predsjednikom.

Kakvu odluku je donijelo Predsjedništvo BiH?

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Tirani 6. decembra.

Dogovoreno je da delegaciju predvodi predsjedavajuća Željka Cvijanović.

Predsjedavajući saziva sjednice i formalno predlaže dnevni red.

Cvijanović je u idućih osam mjeseci predsjedavajuća i ona je predložila i glasala za odluku Predsjedništva BiH 30. novembra o odlasku u Tiranu.

Kako se glasa u Predsjedništvu BiH?

Za usvajanje dnevnog reda sjednice i donošenje odluke potrebno je da za njih glasaju sva tri člana Predsjedništva BiH.

Ako su dva člana protiv, odluka nije usvojena. Ako je jedan član preglasan, on odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni interes.

U tom slučaju, o tome raspravlja Narodna skupština Republike Srpske, ili na nivou drugog bh. entiteta, Klub Bošnjaka ili Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Članovi Predsjedništva BiH se rotiraju na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci.

U čijoj nadležnosti je vanjska politika BiH?

Predsjedništvo BiH ima ukupno devet ustavnih nadležnosti, a jedna je i “vođenje vanjske politike”.

Pored toga, nadležnost je i predstavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama, te traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima BiH nije član.

Predsjedništvo je, između ostalog, nadležno i za ratificiranje međunarodnih ugovora, nakon što ih usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Šta se dešava ako jedan član Predsjedništva BiH odustane od već dogovorene obaveze?

Procedure u Predsjedništvu BiH su propisane Ustavom BiH i Poslovnikom o radu.

Ako jedan član Predsjedništva BiH odustane ili je spriječen da učestvuje na nekom događaju, mijenja ga jedan od druga dva člana Predsjedništva.

Poslovnik nalaže da se u tom slučaju druga dva člana dogovore ko će prisustvovati skupu na koji je pozvano Predsjedništvo BiH.

Ruska agresija na Ukrajinu glavna tema

Samit u Tirani je prvi samit lidera zemalja EU i Zapadnog Balkana koji se održava u zemlji koja nije članica EU. Pozvani su šefovi država ili vlada svih 27 zemalja EU, te BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije kao i predstavnici Kosova.

Sve zemlje, osim BiH i Kosova, kandidatkinje su za članstvo i u obavezi, pored ostalog, da usuglašavaju vanjsku politiku s EU.

Glavna najavljena tema je “zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu”.

Prema najavama iz EU, na Samitu će posebno biti riječi o paketu pomoći energetskom sektoru regije u iznosu od milijarde eura bespovratnih sredstava i potencijalnih 2,5 milijarde investicija u taj sektor.

Kao primjere postepene integracije regije s EU već u fazi pristupanja, evropski zvaničnici navode sporazum o ukidanju roaminga i dogovor o zajedničkoj platformi za kupovinu energenata.

Prethodni Samit EU-Zapadni Balkan je održan Brdu pri Kranju u oktobru 2021. godine kad je Slovenija predsjedavala Evropskim vijećem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare