Krenula obnova tramvajske pruge u Sarajevu, autobusi kao alternativa građanima

Vijesti 26. aug 202118:25 0 komentara

Danas je u Sarajevu i zvanično počela rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Ilidža - Marijin Dvor. Projektom, vrijednim 20,4 miliona evra, predviđena je obnova 21,4 kilometra pruge. Rok za izvođenje radova je dvije godine, a za vrijeme obnove pruge po dionicama, tramvajski prevoz biće zamijenjen autobuskim.

Nakon 60 godina, prvi radovi na dionici Ilidža-Marijin Dvor. Nadležni kažu riječ je o najvećem projektu u Kantonu Sarajevo, koji će, u velikoj mjeri, unaprijediti kvalitet i bezbjednost saobraćaja.

“Krećemo u obnovu naše tramvajske pruge u dužini od 21.4 km. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, odnosno dvije godine. Prva faza koju ćemo raditi je od Nedžarića do Ilidže. Nakon 90 dana produžavamo od Nedžarića do Remize”, kazao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Posao je povjeren konzorcijumu dvije firme iz Kine, ali i nekim domaćim kompanijama. Izvođači kažu da je dvogodišnji okvir za izvođenje radova realan, ali da nije isključeno njegovo prolongiranje.

“S obzirom na to da smo u gradu i da se radovi izvode u gradu, za očekivati je da ćemo naići na neke probleme”, kazao je Osman Jahić, zamjenik direktora firme “Bosman”.

Iako nije jednostavno zamijeniti tramvajski prevoz putnika, Kantonalna Vlada je u saradnji s preduzećima GRAS i Centrotrans obezbijedila alternativni autobuski prevoz.

“Radi se o osam zglobnih autobusa, četiri autobusa “Grasa”, četiri “Centrotransa”. Saobraćaju na svaka tri minuta i u glavnoj špici nije bilo nikakve gužve. Mi smo prezadovoljni”, kazao je Senad Mujagić, v.d. direktora preduzeća “GRAS”.

Sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 20.4 miliona evra obezbijeđena za obnovu 21.4 km tramvajske pruge obezbijeđena su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!