Kriminalne mreže Zapadnog Balkana postale “ključni akteri” na tržištu droge u EU

Vijesti 21. nov 202219:59 0 komentara
N1/Ilustracija

Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključni akteri na tržištu droge Evropske unije, navodi se u izvještaju Evropskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), javlja Reuters.

Izvještaj je pokazao da je strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, posebno u Evropskoj uniji i Turskoj, ubrzao djelovanje kriminalnih grupa.

Neke zemlje EU se nalaze na rutama trgovine drogama koje prolaze kroz zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine drogama mogu biti složeni“, navodi agencija u izvještaju koji je dio veće regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine.

U izvještaju se također navodi da značajne dijaspore iz regiona u EU također sadrže skup pojedinaca koji se mogu eksploatisati ili regrutovati u ove mreže.

EMCDDA je prijavila operativno prisustvo grupa zapadnog Balkana u Belgiji i Nizozemskoj, gdje su luke Antverpen i Roterdam ključne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Njemačka, Italija, Španija, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su važne lokacije za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi, saopštila je ova agencija. To uključuje složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, korištenje dronova ili korištenje kriptovaluta i komuniciranje preko enkriptiranih kanala.

Kako navodi Reuters, zemlje Zapadnog Balkana i zemlje EU služe kao utočište za kriminalce koji se kriju od rivalskih kriminalnih grupa ili organa za provođenje zakona.

EMCDDA je ustanovila da “članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbjegavaju pravdu odlazeći na Zapadnom Balkan, dok se smatra da su ruske kriminalne organizacije umiješane u aktivnosti pranja novca duž obale u regionu“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!