Krimski Tatari na udaru: „Rusi ih mobilišu, ako odbiju – pucaće im u leđa“

Vijesti 26. sep 202219:05 1 komentar
nova.rs

Aktivisti za ljudska prava na Krimu kažu da je ruska mobilizacija na tom okupiranom poluostrvu nesrazmjerno usmjerena na krimske Tatare, etničku grupu koja se protivi ruskoj vlasti otkako je to područje pripojeno Rusiji 2014. godine. "Svugdje, u svakom gradu, čujem da su većina mobilisanih krimski Tatari, a znamo da posebno ciljaju naselja s pretežno krimsko-tatarskim stanovništvom", rekao je u telefonskom intervjuu aktivista iz te etničke zajednice, čiji mnogi pripadnici još uvijek žive na tom poluostrvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu „djelimičnu mobilizaciju“ u pokušaju da ojača vojne snage za nastavak ruske invazije na Ukrajinu novim vojnicima. Širom zemlje porodice se opraštaju od muškaraca koji su pozvani u borbu. Pritom ima izveštaja o nesrazmjerno velikom broju mobilizovanih u siromašnim regijama naseljenim etničkim manjinskim skupinama, poput Buratije i republika na Sjevernom Kavkazu.

Krimski Tatari, koji su velikom većinom muslimanske vjeroispovijesti, čine otprilike 13 posto stanovništva Krima. Ne postoji službena dokumentacija ko je sve mobilizovan, odnosno po kojim kriterijima, ali rašireni ‘dokazi‘ koji proizlaze iz razmjene informacija među pripadnicima etničke grupe, sugerišu da su krimski Tatari nesrazmjerno obuhvaćeni tim procesom. U Krim SOS, ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava, procjenjuju da je 90 posto obavještenja o mobilizaciji uručeno krimskim Tatarima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare