Krišto: Dejtonski principi se ruše na štetu najmalobrojnijeg naroda

Vijesti 07. jul 202210:23 > 10:27 10 komentara
N1

U intervjuu Večernjem listu, prvom nakon nominacije ispred HDZ-a za kandidata za člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine, Krišto je kazala da su sustavnim nametanjem političkih predstavnika hrvatskom narodu, Hrvati došli u situaciju da si ne mogu dopustiti politički pluralizam.

Kazala je da je njen motiv je jasan, a to je unapređenje odnosa među narodima u BiH, a posebice između hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“Ako želimo bolje stanje u BiH i što prije je vidjeti u svim europskim asocijacijama pojedine političke opcije moraju prestati s podmetanjima i okrenuti se istinskom dijalogu na dobrobit sviju”, izjavila je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i kandidatkinja HNS-a za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto.

Krišto je kazala da su sustavnim nametanjem političkih predstavnika hrvatskom narodu, Hrvati došli u situaciju da sebi ne mogu dopustiti politički pluralizam.

”Ako se institucije i procesi predviđeni za nacionalno predstavljanje budu narušavali, ovdje mislim na članove Predsjedništva BiH i domove naroda Hrvati više neće biti u prilici braniti Daytonske principe kada se oni uporno ruše i to najviše na štetu najmalobrojnijeg naroda. Desetljećima su Hrvati dio procesa pregovora u kojima se pokušavaju naći održiva rješenja za unutarnje probleme u BiH, a svakim izborima samo im se oduzimaju prava. Takva praksa mora, zbog dobrobiti odnosa unutar BiH i njene budućnosti prestati”, kazala je Krišto.

Njene poruke biračima, dodaje, temeljit će se prije svega na izgradnji BiH kao moderne države tri jednakopravna naroda i svih građana, poštivanje ustavnih principa i izmjene zakona kojima će se konačno riješiti unutarnje probleme u BiH.

”Svi moramo uložiti puno više kako bi napredovali prema cilju, konkretno ubrzanju europskog puta BiH, na koji se svi pozivamo, ali izgleda, nedovoljno radimo. Također, za mene kao pravnicu koja se stalno zalaže za poštivanje prava moga ali i drugih naroda, pravna država mora biti temelj izgradnje BiH. Ona to sada nažalost nije i stoga moramo učiniti sve kako bi se svi u njoj osjećali jednako pred zakonom. Pravna sigurnost temelj je funkcioniranja i svih drugih segmenata demokratskog društva. Uz pravac napretka BiH na međunarodnom planu, fokus će biti na ostvarivanju svih planova i ciljeva iz Programa HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za ove izbore. Svakako ćemo hrvatskom narodu poslati poruke važne za ostanak i razvoj u domovini u kojoj ćemo se i dalje boriti za njihova politička i svaka druga prava”, izjavila je Krišto.

Posebno je naglasila potrebu relaksiranja odnosa između Hrvata i Bošnjaka. ”Hrvati su napravili prvi korak, konkretno i moja kandidatura za hrvatskog člana Predsjedništva BiH jedan je od mnogih pokazatelja kako nam je važno pronaći zajednički model suradnje s Bošnjacima. Iskreno se nadam kako ćemo u njima imati sugovornika. Test koji je pred nama usmjerit će ukupnu političku paradigmu budućih odnosa. Nadam se kako ima vizionarstva, iskustva pa i pragmatičnosti u budućim odlukama bošnjačkih političkih predstavnika. Sigurno je, uvjerena sam, da će Hrvati biti zastupljeni u svim institucijama BiH preko svojih legitimnih predstavnika. Nadam se da ćemo nakon izbora imati drugačiju sliku, kako ćemo prije svega u Federaciji BiH s Bošnjacima, kao susjedima i partnerima, kao i u BiH zajedno s predstavnicima sva tri konstitutivna naroda donositi važne odluke i povesti BiH naprijed”, kazala je Krišto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare