Kritike na rad VM BiH, Sanja Vulić zahvalila se Bakiru Izetbegoviću

Vijesti 16. jun 202119:15 1 komentar

Prva zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rezultirala je brojnim optužbama na rad Vijeća ministara. Od toga da su zakazali u odgovoru na posljedice pandemije, omogućavanju imunizacije građana, na koncu i neispunjavanja 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Predsjedavajući Vijeća, Zoran Tegeltija, kao i ministri, osporili su svaku optužbu delegata i zastupnika, te pronašli opravdanja, za kako mnogi tvrde, konstantan nerad najviše izvršne institucije.

Da li će podnijeti neopozivu ostavku, upitao je delegat Zlatko Miletić, predsjedavajućeg Vijeća ministara, Zorana Tegeltiju.

“Devet i po tisuća građana BiH je izgubilo život u pandemij. Što je 4,8 posto na 200 tisuća oboljelih. Mi smo treća zemlja u svijetu po broju umrlih. Kad čujem neke naše zvaničnike koji obavljaju javne političke funkcije u BiH kako smo se mi dobro izborili meni se digne kosa na glavi. Takva nebriga o vlastitom stanovništvu, mislim da nije zabilježena nigdje u svijetu”, smatra Zlatko Miletić, delegat Kluba Hrvata u DN BiH.

“Nemojte nas optuživati da smo mi krivi za smrt ljudi

Tegeltija uzvraća, ostavku naravno, kaže, neće podnijeti. Ponosan je na odgovor Vijeća ministara na pandemiju. Nijedan građanin BiH nije liječen izvan zdravstvenih ustanova, pod šatorima, na stadionima.

“Nemojte nam to raditi. Nemojte nas optuživati da smo mi krivi za smrt ljudi, nemate pravo. Nabavili smo 650 hiljada vakcina, izračunajte koliki je tu procenat građana BIH koji trebaju da dobiju vakcinu. Obezbijeđen novac i plaćeno milion i dvjesto hiljada vakcina”, navodi Tegeltija.

Provokativnih pitanja nije bila pošteđena ni ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Od toga kako je riješila radno-pravni status ambasadorice u Češkoj, Martine Mlinarević, za koju zastupnik HDZ-a Predrag Kožul tvrdi da nema adekvatnu stručnu spremu… Do pitanja o postojanju diskriminacije Srba i Hrvata u Ministarstvu, prema navodima zastupnice Sanje Vulić.

“Primili ste dvojicu zaposlenika Ministarstva za koje ste u zvaničnom saopštenju naveli da su nosioci najviših ratnih priznjanja tzv. Armije BiH i gdje ste takođe naveli kako im je ponuđeno da izaberu bilo koju ambasadu u svijetu gdje žele da rade. Obojica rekli da žele da ostanu u BiH da nastave sa svojim radom u MVP-u. Moje pitanje vama koji su to kriteriji na osnovu kojih raspoređujete zaposlenike i kako nekima nudite bilo koju ambasadu, a nekima ne”, pita Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a.

Sanja Vulić pitala Biseru Turković

Turković odgovara statistikom. Tvrdi, da u DKP-ovima ima znatno veći broj zaposlenih Srba u odnosu na Bošnjake i Hrvate. Dodaje i da u pitanju Sanje Vulić ima mnogo netačnih konstatacija.

“Armija RBiH je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate države Republike BiH, a ne tzv. Tome svjedoči i učešće Armije na vojnoj paradi u Parizu u povodu Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. Isto tako nećemo se složiti ni o prirodi rata, za vas je to tragični sukob, za mene je agresija”, poručuje Bisera Turković.

Vulić je potom zahvalila Bakiru Izetbegoviću što se, kako je i obećao, postarao da ministrica vanjskih poslova dođe na sjednicu, jer joj to, bar do sada nije bila praksa. A Turković je ubrzo napustila zasjedanje pod isprikom da žuri na avion. Parlamentarci su nastavili da pitaju, no ministri i predsjedavajući su se vješto branili.

“Svaka sjednica je u suštini gomila izgovora od strane Savjeta ministara i od vlasti, za sve imaju izgovor. Za sve je neko drugi, treći kriv. Sada će korona biti kriva za sve, to je sad vrhunski izgovor za njihov nerad, za njihovo nečinjenje.Ovo je saziv Savjeta ministara koji je najapsurdniji u istoriji ove zemlje, vjerovatno okruženja”, tvrdi Branislav Borenović, zastupnik PDP-a.

Kritike su otišle i na račun ministra sigurnosti, Selme Cikotića, i to iz redova HDZ-a. Jedni su negodovali zbog postojanja migrantskih centara, drugi pak tražili odgovore o ratnim zločinima u Bugojnu. Značaja dio pitanja je zastario, s obzirom da je zajednička sjednica trebala biti održana prije nekoliko mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare