Javno priznala stranačko zapošljavanje na 2 pozicije: Stigla krivična prijava

Vijesti 12. aug 202210:14 > 13. aug 2022 17:49 2 komentara
N1

Andrea Dorić, članica Socijalističke partije, potvrdila je javno da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršne direktorice "Puteva Republike Srpske" i članice UO Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša (PDP) ove sedmice predao je krivičnu prijavu protiv, kako kaže, svih onih koji su omogućili da Dorić po osnovu političkog dogovora i uticaja obavlja navedene funkcije.

“Riječ je o vapaju roditelja čija su djeca morala da napuste ovu zemlju jer rade neadekvatne poslove. Odlučio sam da kažem dosta”, govori Grmuša za N1, naglašavajući da je na prijavi radila grupa mladih pravnih stručnjaka sa već ostvarenim i zapaženim rezultatima.

Podsjetimo, izjava Andree Dorić izazvala je salvu negodovanja u javnosti, koja se, ponovo, zapitala čemu uopšte služe konkursi.

“U ovom slučaju imamo slobodnom voljom i javno datu izjavu aktera koji kaže da je na osnovu političkog dogovora došla na poziciju na koju je, po zakonu, mogla stići samo na osnovu poštenog konkursa”, podsjetio je Grmuša.

Dodaje kako u svim zakonima koji regulišu zapošljavanje u ovom polju eksplicitno stoji da, niti je dozvoljeno zapošljavanje po političkoj liniji, niti uposlenici smiju da budu članovi organa političkih partija.

“Ili ćemo promijeniti zakone pa ćemo reći da sve – od čistaćice do ministra se upošljava po političkoj liniji, ili ćemo poštovati postojeće zakone”, dodao je Grmuša.

No, nije ovdje problem samo u nepoštivanju zakona.

“Ovime dobijamo neznalice koje će nas koštati, trošit ćemo budžetska sredstva na njihove greške. Plaćamo ih skupo, nepotrebno, nezakonito – a još rade i štetu”, tvrdi Grmuša.

Ipak, vjeruje da ovaj slučaj može biti prekretnica.

Stoga će, kaže, danas u 11 sati predati zahtjev za hitan sastanak predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH.

“Treba da sjednemo svi zajedno, sa novinarima i predstavnicima nevladinih organizacija i da vidimo dokle će ovo biti tolerisano. Ja na ovom neću stati. I sam ombudsman za ljudska prava je ranije naglašavao da ovakvo zapošljavanje ima katastrofalne posljedice po odlaske mladih ljudi iz BiH, te su pozivali i na organe krivičnog gonjenja da se uključe, jer ovdje ima elemenata i krivičnog djela”, napomenuo je Grmuša.

Tražit će, dodao je i od relevantnih institucija Evropske unije da se uključe.

Komunalne usluge u Banjaluci kao prije 70 godina

Grmuša se kao odbornik osvrnuo i na niz drugih aktuelnih tema u Banjaluci. Među njima se posebno ističu komunalna pitanja, te javni prijevoz, koji je dodatno poskupio.

“Imamo problem i sa prijevozom, sa vodosnadbijevanjem, sa grijanjem… Čitav niz komunalnih usluga u Banjaluci funkcioniše kao što je bio zamišljen da funkcioniše prije 70 godina, kada smo imali mnogo manje stanovnika”, napominje.

Ljut je, kako kaže, jer se ne prave distinkcije između onog što se treba činiti po ovakvim pitanjima i onoga što uopće nije poželjno.

“Uredu je pomoći subvencijama za grijanje one koji imaju niža pitanja. Van pameti je za grijanje pomagati direktoru javnog preduzeća. Mislim da se i Andrei Dorić subvencioniše grijanje samo jer živi u centru Banjaluke i mi to plaćamo Eko toplanama. Druge dvije trećine građana koji se ne griju preko sistema ekotoplana moraju da plate povećanu cijenu ogrijeva”, podsjeća Grmuša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare