Krivične prijave stižu, ali Dodik ne prestaje blokirati institucije BiH

Vijesti 17. aug 202119:40 1 komentar

Predaha neće biti za tužilaštvo. Skoro svakodnevno pristižu nove krivične prijave protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Ovaj put zbog požara u Hercegovini i činjenice da ne želi dati odobrenja za angažman Oružanih snaga. Prijavu je podnio načelnik Jablanice. I dok Dodik nastavlja blokirati institucije, stigla je doiplomatska nota Kine kojom se potvrđuje kako ova zemlja ne priznaje legitimitet novog visokog predstavnika. Očekivano u FBiH i RS podijeljene reakcije.

Milorad Dodik prijavljen je jer nije dao saglasnost za angažman helikoptera za gašenje požara na području općine Jablanica. Kako su naveli iz državnog tužilaštva, krivična prijava načelnika ove općine zaprimljena je 16. augusta i ista je raspoređena u rad postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Krivične prijave u slučaju Milorada Dodika nisu ništa novo. Nakon što ga je, nedavno, zbog govora mržnje prijavio logoraš Omarske i Manjače, Satko Mujagić, u rekordnom roku, Dodik bi mogao dobiti još jednu prijavu, ovaj put zbog negiranja genocida. U razgovoru za srpki telegraf, član predsjedništva BIH kazao je da bi radije išao u zatvor nego priznao genocid u Srebrenici.

Da li će Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH zaustaviti Milorada Dodika, u ovom trenitku teško je prepostaviti, no podršku Brisela i Washingtona za svoj rad ima. A to je isto primijetio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opširnije u videoprilogu novinarke N1 Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare