Burna rasprava u Domu naroda: Nemate pravo govoriti u ime mog naroda

Vijesti 08. apr 202113:16 > 15:58 2 komentara
N1

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji se po hitnom postupku razmatra u Domu naroda Parlamenta BiH izazvao je burnu raspravu. Predlagači Zlatko Miletić i Denis Bećirović našli su se na udaru kritika, posebno delegatkinje Dušanke Majkić koja je izrekla niz optužbi na njihov račun.

U obrazloženju inicijative za donošenje izmjena ovog zakona Miletić je rekao kako misli da je konačno došlo vrijeme da se zabrani negiranje zločina i veličanje zločinaca pogotovo u sada kada imamo pojavu fašističkih i neonacističkih ispada.

“Krajnje je vrijeme da sve majke iz hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda dobiju satisfakciju i zaštite se žrtve. Da ih ne spominjemo ih na način na koji ne zaslužuju. Krajnje je vrijeme da prekinemo s glorifikacijom ratnih zločinaca. Dajte da ovo riješimo u BiH, imat ćemo velikih benefita”, rekao je Miletić.

PSBiH

 

“Zakon neće omogućiti satisfakciju hrvatskim majkama”

Marina Pendeš kazala je da “ovaj zakon neće ni na koji način omogućiti satisfakciju hrvatskim majkama već da to mogu samo presude za počinitelje ratnih zločina”.

Bećirović je kazao kako su predložili ovaj zakon “kako bi napravili historijski iskorak da se zabrani negiranje presuda” naglasivši da ovo nije pitanje samo države BiH već i evropsko i globalno pitanje.

“Iz ovog zakona je jasno da je potpuno u interesu svih građana i naroda. U ovom zakonu nema nijedne riječi koja je uperena protiv bilo kojeg kolektiviteta i treba da nam otvori vrata budućnosti. I garantira sigurnost i srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj i drugoj djeci. Da osigura da se nikada ne ponovi ono što se desilo našoj generaciji. Prošlo je 26 godina od Dejtona, valjda je vrijeme da mi ovdje u državnom parlamentu riješimo ovo pitanje”, kazao je Bećirović.

“Smišljena lukavstva”

Dušanka Majkić oštro je kritikovala predlagače.

“Ko su predlagači? Jedan koji sjedi u klubu jednog, a djeluje u klubu drugog naroda. Drugi, svjedoci smo njegovog govora mržnje svake sjednice. Oni hoće da govore u ime sva tri naroda, nemate pravo na to. U ime naroda iz kojeg ja dolazim nemate pravo, vjerujem da će isto reći i predstavnici hrvatskog naroda. Do sada je uglavnom suđeno Srbima, zato što najveći zločini protiv srpskog naroda tek trebaju biti osuđeni. Zato se kod nas to ne može usvojiti. Znam da se Bošnjacima žuri. Svako ko se od pripadnika srpskog naroda bude žalio da nije učinio to kriivčno djelo i kada bude imao dokaze bit će osuđen. Smišljena su to lukavstva čim pozivamo na velike priče. Zamislite zemlju u kojoj parlamentarci pozivaju stranog diplomatu da nametne zakon. I to ljudi koji ne pripadaju nijednoj partiji, ne znamo iz kojeg naroda dolazi. Sačuvaj me Bože da interese srpskog naroda brane Denis Bećirović i Zlatko Miletić”, kazala je Majkić.

Prijedlog zakona nije dobio opću većinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare