“Krivokapićeva čestitka je skandal i rukavica u lice prijateljskoj BiH”

Regija 12. jan 202110:46 > 12:55 4 komentara

Damir Šehović, poslanik Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore, izjavio je za N1 da je čestitka premijera te zemlje Zdravka Krivokapića Željki Cvijanović povodom neustavnog Dana Republike Srpske diplomatski i politički skandal iz više razloga, te je taj gest ocijenio i kao neprijateljski akt prema prijateljskoj zemlji s kojom Crna Gora nema neriješenih pitanja.

“Čestitka neustavnog datuma je državnički neprimjeren gest, nije odraz poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija Bosne i Hercegovine. To je na neki način neprijateljski akt prema susjednoj BiH, jer je Ustavni sud, je jednom, nego dva puta, i Venecijanska komisija, konstatovala da nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima”, rekao je Šehović.

Podsjećamo, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije zvanično, nego privatno čestitao neustavni praznik predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović – poručili su ranije iz kabineta crnogorskog premijera nakon burnog reagovanja dijela bh. javnosti na čestitku. Vlada Crne Gore još uvijek je bez reakcije.

Za čestitku se saznalo zahvaljujući medijima, te se slučajno saznalo za nju.

“To dovoljno govori ne samo o diplomatskom tumaranju, nego i o licemjerstvu i lukavstvu, kako bi se vlastima Republike Srpske sopštilo ono što intimno osjeća, a da ne gubi imidž koji pokušava da gradi”, izjavio je gost N1.

VEZANE VIJESTI

Pojasnio je zašto je ovo i politički skandal, koji je crnogorskoj javnosti i njihovim prijateljima iz EU i NATO-a “pomogao da razumiju nekoliko stvari”:

“Nijesam siguran da možemo pripisati mladalačkom poletu i znatiželji ono što je Krivokapić svojevremeno dočekivao četničkog velikana, osuđenog od američkog pravosuđa na 65 godina, ratnog zločinca Nikolu Kalaju. Nakon ovog incidenta sve je manje onih koji bi njegovu nedavnu izjavu da su Srbija i Crna Gora dvije srpske države mogli tumačiti kao manjak iskustva. Danas nema ama baš niko ko bi pukom slučajnošću mogao da objasni što je ključni dogovor oko Vlade postignut u manastiru i što su svi ministri na direktan ili indirektan način povezani sa samo jednom vjerskom zajednicom.”

Čestitka neustavnog Dana RS je neprimjerena, dodao je, ali i iznenađenje za veliki dio dobronamjerne crnogorske javnosti, pojasnio je.

“Nije bilo za očekivati od nekoga da s takve pozicije baci rukavicu u lice prijateljskoj državi time što je čestitao neustavan praznik. Sa BiH nemamo nijedno otvoreno pitanje, da izađe iz okvira diplomatske prakse i daleko od očiju javnosti čestita praznik koje su institucije te države dva puta proglasile neustavnim”, zaključio je.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je martu 2019. godine 9. januar, koji se u tom entietu obilježava kao Dan RS-a, proglasio neustavnim.

Pogledajte snimak razgovora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare