Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio ublažavanje mjera

Vijesti 17. maj 202111:36 > 11:55 0 komentara
Anadolija

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio ublažavanje aktualnih mjera, s obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 28 slučajeva/100.000 stanovnika. Sedmodnevna incidenca iznad 50 slučajeva/100.000 stanovnika zabilježena je u dva kantona: Hercegovačko- neretvanskom i Posavskom.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je ukidanje ograničenja kretanja stanovništva, a da rad ugostiteljskih objekata definiraju kantonalni krizni štabovi, u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predloženo je i da se dozvole javna, te okupljanja u ugostiteljskim objektima do 30 osoba u zatvorenim prostorima, a do 70 na otvorenom, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Također je predložena i naredba zdravstvenim ustanovama za pružanje svih zdravstvenih usluga za koje su registrirane.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je cijepljeno više od 70.000 osoba, a u narednom peridu se očekuje veći broj cijepljenih, imajući u vidu da kontinuirano pristižu cjepiva.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!