Kukić: Član Vlade RH je napravio diplomatski skandal dolaskom u Stolac

Vijesti 24. maj 202114:22 > 14:37 2 komentara
N1

Dragan Čović, lider HDZ-a je u Stocu s ministrom vanjskih poslova RH Gordanom Grlićem Radmanom odao počast vojnicima NDH, a potom poslao riječi podrške izraelskom narodu. Akademik Slavo Kukić prokomentarisao je ovo kazavši da je "užasavajuće".

“Doduše što se tiče Čovića iznenađujuće je. Pošto Čović ima kameleonske sposobnosti da se prilagođava na nove situacije, onda me ne čudi ni ta promjena bh. HDZ-a koji je na tom fonu za zadnjih 20 godina intenzivno, ali čudi me ponašanje hrvatskih vlasti. Njihov član Vlade je napravio jedan diplomatski skandal dolaskom u Stolac i nastup kakav je imao”, rekao je Kukić.

Kad se čitava ta priča gleda onda postoji u njoj objašnjenje, naveo je Kukić.

“Hrvatskom HDZ-u, naime, njemu ne odgovara otvoren raskid sa tom NDH-ovskom prošlošću, ali s druge strane ima problema da tu feštu organizira u vlastitoj zemlji, jer će dobiti vrlo otvorene kritike od svojih evroskpkih partnera. Ima problem što više ne može organizovati u Blajburgu i onda naravno da se ne bi prekinuo mit o NDH-ovskoj prošlošću, očito odluka je da se to talasanje se prebaci u BiH, kako se ne bi došlo u situaciju izgubiti potpora dijela hrvatskog biračkog tijela koju HDZ ima”, istaknuo je Kukić

Mišljenja je da to nije pošteno prema svom susjedu, ali, kako je rekao, razlozi su upravo u ovome što je naveo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare