Kukić: Onaj ko brani genocid je prototip anticivilizacijskih vrijednosti

Vijesti 01. dec 202121:15 > 21:51 0 komentara
N1

Slavo Kukić, akademik i sociolog u emisiji Pressing na N1 televiziji sa Amirom Zukićem, između ostalog, govorio je o sankcijama koje se najavljuju protiv Milorada Dodika, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te njegovom najavama o povlačenju saglasnosti Republike Srpske iz Oružanih snaga i drugih državnih institucija u BiH.

Kukić je naveo da ga mnogo čudi postupanje američkih pregovarača, zemlje koja je sankcije Miloradu Dodiku, te sjedanje sa njim kao da se ništa nije dogodilo.

“Ne mislim da će Dodik ići do kraja sa svojim prijetnjama. Njemu su naprosto potrebni scenariji za političko talasanje kojeg povezuje sa Inzkovim zakonom o zabrani negiranja genocida. Da tog zakona nije bilo on bi iskoristio bilo šta kao povod za političko talasanje jer on više nema podršku u RS kakvu je imao i on zna ako se taj trend nastavi da će izbore izgubiti. Njemu treba talasanje da održi tenzije”, naglasio je Kukić.

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, Dodikov SNSD dobio je podršku HDZ-a na čijem čelu je Dragan Čović za ukidanje Inzkovog zakona. Hrvatski mediji, bez oglašavanja hrvatskog vrha, nazvali su besramnim nedoličnim i amoralnim potez Dragana Čovića. Danas bošnjački političari kažu da je to Čovićev nož u leđa Bošnjacima. Pitali smo Kukića šta on misli o tome?

“To je jedan civilizacijski sunovrat. Ako on dolazi iz ureda onih koji sebe nazivaju glavnim promotorima evropskih vrijednosti, onda je to demistificiranje vlastite političke pozicije. Mene iskreno uopće nije začudilo takvo glasanje Čovićevih ljudi u Domu naroda. Ima pravo sada očekivati reakciju prosječnog Hrvata. Onaj ko brani genocid, ko glasa protiv zakona koji negiranje genocida smatra kaznenim djelom je prototip anticivilizacijskih i antidemokratiskih vrijednosti. Ako je to prosječan Hrvat u BiH shvatio, a želim vjerovati da jeste, onda ne vjerujem da će Čović imati razloga da slavi, a ako bude, to će biti užas za njegove birače”, rekao je Kukić.

Komentarisao je i odnos Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske prema BiH navodeći da je za njega lobirao misleći da je bolje rješenje od njegove prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Jer on se pokazao kao čovjek bez ideologije, klasični makijavelista, poput Milorada Dodika i vjerovatno je to razlog da mu odgovara takav čovjek koji za današnju Hrvatsku kaže da je nastavak kontinuiteta NDH-zijske vlasti. Mislim da Milanović pravi grešku koju je napravio na izborima 2016. godine jer se pokušao dodvoriti hrvatskoj desnici. Ovo što on sada radi, što je po sebi suludo je, bojim se isti takav pokušaj dodvoravanja da se pokaže kao kopija Franje Tuđmana kao autoritet koji objedinjava svu hrvatsku zajednicu u Hrvatskoj i oko nje. Nisam siguran da je u njegovom podtekstu kada dođe kući ambicija da potpomogne dezintegracijske procese u BiH to bi bilo užasno iako po onome što čini objektivno to je tačno.Cilj mu nije vezan za BiH već za Hrvatsku, ali mislim da neće dobiti glasove desnice na izborima, ali će izgubiti glasove ljevice i centra”, poručio je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!