Kukić: Poruke akademika Kurjaka upozoravaju

Vijesti 24. maj. 202113:52 > 14:211 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

O obrazovanju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića govorio je ugledni, svjetski stručnjak Asim Kurjak gostujući na Face TV. Kurjak se osvrnuo na specijalizaciju koja stoji u zvaničnoj biografiji dr. Sebije Izetbegović u kojoj se navodi da je upravo kod njega obavila specijalizaciju. Pitali smo i akademika Slavu Kukića za komentar. Kako je rekao, "mogu gospodinu Kurjaku vjerovati ili ne vjerovati, ali nemam nekih specijalnih razloga da mu ne vjerujem".

Istaknuo je da se ipak radi o čovjeku koji je doista referentan, ne samo u regionalnim nego i u svjetskim okvirima.

“Ne vidim razloga da čovjek ne govori istinu. On je obilježio taj period na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a i u hrvatskom i zagrebačkom zdravstvu, i u toliko je njegovo negiranje da je gospođa Izetbegović završila specijalizaciju ili pohađala postdiplomske studije, ili da je u njegovom mandatu na mjesto voditelja poslije diplomskih i doktorskih studija polagala bilo kakve ispite, su po sebi upozoravajući”, istaknuo je Kukić.

Vrlo teško je, naveo je, sada govoriti o prof. dr. Izetbegović kao jednom o bh. doktora zanosti, tim prije jer je osoba iz javnog političkog života.

“Pa sve to može biti ove i one vrste prepucavanja. Ali poruke koje je akademik Kurjak uputio upozoravaju i čini mi se da su signal bh. institucijama da se time detaljnije pozabave”, naglasio je.

Stvar treba raščistiti

Istaknuo je i da se svakodnevno govori kako je visoko obrazovanje palo na niske grane i kako smo dobili intelektualnu kastu na hiljade doktora znanosti čije su kvalifikacije jako upitne i za koje se vrlo teško može reći da pripadaju intelektualnoj kasti.

“Ako je među takvima i osoba od izuzetnog političkog renomea, osoba koja upravlja najvećim Univerzitetskim kliničkim centrom u BiH, osoba koja ima jaku težinu u političkom životu i koja se pita po donošenju kod političkih i državnih odluka, onda je to znak za uzbunu. Možda sve to pokaže da je žena ni kriva ni dužna, a može pokazati i drugo. Kurjak je decidno naveo, ide se u arhive Medicinskog fakulteta i druga mjesta i u Sarajevu i Zagreb”, kazao je Kukić i dodao da “stvar očito treba raščistiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar