Kulić o aerodromu u Visokom: Takvu izjavu je mogao dati samo kompletan idiot

Vijesti 01. nov 202217:15 0 komentara
N1

Javnost je različito reagovala na skorašnji prijedlog o izmještanju sarajevskog aerodroma iz glavnog grada BiH u Visoko. Za mišljenje smo, stoga, upitali i stručnjaka, dugogodišnjeg pilota.

Omer Kulić, penzionisani pilot Energoinvesta, tokom rata je prevozio delegacije Bosne i Hercegovine, a kao profesionalni letač letio je još od 1979. godine pa sve do unazad pet godina. Kako kaže, sletio je na preko 200 svjetskih aerodroma, pa smo njegovo mišljenje tražili i po pitanju eventualnog izmještanja sarajevskog aerodroma u Visoko.

“Takvu izjavu je mogao dati samo jedan kompletan idiot. Aerodrom u Visokom je počeo da se radi negdje u ratu. Bio sam prvi pilot koji je tamo sletio, u aprilu 1994. godine. Tada sam izjavio da se u Visokom nikad neće moći napraviti saobraćajni aerodrom iz razloga što je okolina takva – tamo imate velika brda, nemoguće je to uraditi iako je bilo pokušaja. Vi ako imate para možete i na vrhu Bjelašnice napraviti aerodrom, ali ko će vam letiti?”, upitao je.

Kaže – upoznat je i sa izjavom da se od Aerodroma u Sarajevu napravi jezero.

“Šta će biti sa mikroklimom u Sarajevu ako se tamo napravi jezero, koliko će biti vlage i konstantne magle? To su nesuvisle izjave ljudi koji nisu iz struke i tako ih treba i posmatrati”, njegov je stav.

Podcrtava još jednom da aerodrom u Visokom može služiti kao sportsko ili letilište za manje avione i helikoptere. Da se napravi saobraćaj, podcrtava, nikad neće biti moguće. Dodaje kako u Kantonu Sarajevo i okolini ne postoji bolja lokacija od one na kojoj je trenutno smješten aerodorm.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!