Kunić: Ne otimamo srpsko kulturno blago, Čajničko evanđelje je bosanski rukopis

Kultura 06. dec 202219:35 2 komentara
N1

Erma Ramić-Kunić, autorica stručne literature o Čajničkom evanđelju bila je gošća u emisiji Izvan okvira na N1. Ona je za ovaj srednjovjekovni rukopis kazala da je iznesen iz Bosne i Hercegovine nelegalnim putem. Poručila je da bh. naučnici ne otimaju srpsko kulturno blago, te da je Čajničko evanđelje "bosanski rukopis".

Prema njezinim riječima, Čajničko evanđelje je još 2013. godine proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH.

“Potpisana je odluka na koji način rukopis može biti iznesen iz BiH, što u ovom slučaju nije ispoštovano”, rekla je naučna saradnica Instituta za jezik i autorica knjige o Čajničkom evanđelju.

Dr. sc. Erma Ramić-Kunić je rekla da je istina da je rukopis vlasništvo SPC-a, ali je navela i to da se radi o nacionalnom spomeniku BiH.

“Odluku o proglašenju nacionalnog spomenika donijela je kompetentna Komisija na čelu sa profesorom Dubravkom Lovrenović. Optužbe sada da otimamo srpsko kulturno blago su neutemeljene. Ne vidim razloga za to jer zasigurno profesor Lovrenović ne bi potpisao odluku da je u njoj bilo nešto sumnjivo”, rekla je Ramić-Kunić.

Rekla je da je srednji vijek pogodan historijski period za nacionalizam.

“Sve je rezultat neznanja. Historiju treba posmatrati u historijskom kontekstu, a ne sadašnje stanje svoditi na određen vremenski period”, istakla je.

“Srpska pravoslavna crkva jeste vlasnik Čajničkog evanđelja. I ono je ovoliko stoljeća očuvano zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Niko ne kaže da je SPC ukrala ili da radi na štetu rukopisa. To što je nečije vlasništvo, a isto tako proglašeno nacionalnim spomenikom iziskuje poštivanje procedura”, rekla je naučna saradnica Instituta za jezik.

Podsjetimo, u javnosti su se pojavile informacije o tome da je Čajničko evanđelje nelegalno izmješteno iz Bosne i Hercegovine. Srpska pravoslavna crkvena opština Čajniče je čuvar dva neprocjenjiva eksponata bh. kulturno-historijskog i religijskog naslijeđa – najstarijeg sačuvanog rukopisnog evanđelja u BiH “Čajničko evanđelje” te najstarije ikone u BiH, ikone Presvete Bogorodice “Čajnička Krasnica”.

“Čajnicko evanđelje se nalazi na konzervatorskim radovima u Beogradu, tamo je godinu dana. Radovi se privode kraju. Kada se završe radovi na konzervaciji, bit će izvršena prezentacija”, rekao je nedavno Dragiša Simić, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH nije se oglasila jer nemaju jedinstven stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare