Kurtagić Pepić: Kako su i koliko su vakcinisane osobe zaštićene od delta soja

Vijesti 08. jul 202109:51 > 11:07 1 komentar
N1

Emina Kurtagić Pepić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, rekla je da je imunizacija najsigurnija mjera zaštite stanovništa od COVID-19 i novih sojeva. Kurtagić Pepić je istakla da su potpuno vakcinisani građani vakcinama AstraZeneca i Pfizer od novog soja zaštićeni preko 70 posto, dok su više od 90 posto zaštićeni od hospitalizacije.

Evropu i svijet u posljednje vrijeme zabrinjava pojava i brzo širenje delta soja COVID-19, a Kurtagić Pepić je rekla da je samo pitanje vremena kada ćemo imati neku stopu transmisije koja može da bude izazov u radu za zdravstvene radnike.

PROČITAJTE JOŠ

Kanton Sarajvo za sada ima povoljnu incidencu, dok Evropa bilježi porast broja oboljelih.

“Virus predstavlja evolutivni organizam, koji traži domaćina, mijenja ga, prilagođava se. Primjećujemo da on pokazuje vanredno dobru mogućnost adaptacije. Sada imamo delta soj, indijski soj, koji je otktiven u oktobru u Indiji. Tamo situacija nije dobra sada. Za ovaj soj važi da je dvostruki mutant”, rekla je gošća N1.

Ona je podsjetila da u pojedinim evropskim zemljama situacija nije dobra.

Kurtagić Pepić: Imunizacija – najsigurnija mjera zaštite

“Prednjači Velika Britanija, u Rusiji je loše. U odnosu na apsolutni broj oboljelih, kada se uzme incidenca, taj broj nije prevelik. Ali ako dobijete da je broj novih slučajeva nekoliko desetina hiljada – to je izazov. Britanija prednjači u stopi imunizacije, ali nemaju onu stopu od 85 posto, koji je scenario koji priželjkujemo”, izjavila je Emina Kurtagić Pepić.

Epidemiologinja Kurtagić Pepić je gledaocima N1 prenijela rezultate istraživanja iz Njemačke, koje je obuhvatilo iskustva Velike Britanije, Španije i drugih zemalja.

“A na osnovu njihovih iskustava i istraživanja, prepotstavlja se da osobe koje su vakcinisane sa obje doze, AstraZeneca i Pfizer vakcinom, zaštićeni su 74-76 posto, a zaštita od hospitalizacije je 91, 92 posto. Ali sa dvije doze”, izjavila je i dodala:

“Imunizacija je najsigurnija mjera zaštite. Preporučuju se naravno maske, dezinficijensi, rastojanje i tako dalje.”

Moguća eskalacija

Ono što je primjetno u Kantonu Sarajevo, ali i drugdje, jeste dosta opuštenije ponašanje stanovništva, da li se to može obiti o glavu?

“Primjetno je da su svi opušteniji. Tamo gdje se ne može održati distanca, sam čovjek sebi može da postavi pravila. U zatvorenom – nositi masku ako ne može održati distancu. Staviti masku ako se zadržava duže. Na otvorenom nije toliko kruto, može sebi čovjek da da oduška”, poručila je i dodala kako svako može mnogo da uradi za kolektivno zdravlje svojim ponašanjem.

Ono što također ne ide u prilog jeste nizak procenat vakcinisanih građana, a nije isključila mogućnost eskalacije epidemiološkog scenarija u mjesecima koji dolaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare