“Kutak sreće” – povijesni trenutak: Prilika i posao za osobe sa invaliditetom

Vijesti 05. jul 202117:13 > 17:15 0 komentara

Osobe s invaliditetom i dalje teško dolaze do posla, jer se poslodavci rijetko odluče da ih zaposle. Međutim svijetlih i uspješnih primjera ipak ima. Kutak sreće – naziv je novootvorenog kafića u Širokom Brijegu, u kojem su zaposlenje dobile upravo osobe s invaliditetom. Posao je za početak dobilo šest osoba, a glavni cilj cijelog projekta jeste inkluzija osoba s invaliditetom.

Osam je sati, dvadesetjednogodišnji Božo stiže na posao. Zabušavanja nema, jer prve mušterije pristižu i čekaju na svoju prvu jutarnju kafu. Uzbuđenje zbog prvog radnog iskustva ne krije. Posao konobara za njega je ispunjenje snova. Sretan što mu se ukazala prilika, kaže dat će svoj maksimum kako bi opravdao sva očekivanja.

“Drago mi je što sam došao ovdje da radim. Ispočetka kad sam nosio tacnu imao sam tremu, mislio sam kako ću, hoće li mi pasti ali sam vremenom naučio”, rekao je Božo Lasić.

Prvi posao, prva plaća

Prvi posao, prva plaća, sve to ima posebnu draž, kaže Božo, otkrivajući nam u šta će uložiti prvi zarađeni novac.

“Rekao sam da ću od svoje prve plate kupiti biciklo.”

A od svoje plaće odsad sebi što želi može priuštiti i njegov radni kolega Ivan, koji je s nestrpljenjem čekao otvaranje kafića. Ima 31 godinu, a prilika za posao tek mu se ukazala.

“Dosadno mi je kod kuće bilo, pitao sam svaki dan Zoru kad će se kafić otvoriti, kad ćemo početi raditi. Uslužujemo goste, operemo sude, napunimo frižider, što treba donesemo i to je to”, rekao je Ivan Sesar.

Objekat u kojem je nekad bio Centar za socijalni rad namjenski se prilagodio za potrebe Udruženja osoba s invaliditetom ZHK. Osim kafića, uređene su prostorije za razne radionice koje ovo Udruženje organizira sa svojim članovima. S obzirom na to da su osobe sa invaliditetom često osuđene na kućnu izolaciju, što na kraju rezultira pogoršanjem njihovog mentalnog zdravlja i ovisnosti o drugima, ovaj projekat je od izuzetno velikog značaja kaže predsjednica Udruženja.

“Kutak sreće” – povijesni trenutak

“Ovo je za nas povijesni trenutak, veliki dan 1. srpanj. Došli su nam čestitati i podržati nas predstavnici institucija i vlasti, a pomagali su i volonteri i dobri ljudi. Oni imaju plaću bez obzira kakav promet bi u kafiću, osiguranu neto plaću od starne Fonda i povrat doprinosa. To su benefiniti koji imaju samo osobe s invaliditetom”, istaknula je Zora Mikulić, predsjednica Udruženja osoba sa invaliditetom ZHK.

U Kutku sreće, svoju sreću pronašlo je šest osoba s invaliditetom, a Božo i Ivan očekuju da će im se u narednom periodu pridružiti njih još pet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!