La Libre: Umro je general Divjak, srpski heroj sarajevskog otpora

Vijesti 08. apr 202122:33 > 22:38 1 komentar
Jovan Divjak (Reuters/Danilo Krstanovic)

Junak sarajevskog otpora, general Jovan Divjak preminuo je ovog četvrtka, 8. aprila popodne u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon duge bolesti, raka gušterače protiv kojeg se borio mjesecima. Imao je 84 godine. Ovu vijest na svojoj web stranici objavio je vodeći belgijski dnevni list La Libre.

Rođena 1937. godine, Jovan Divjak je bio izvanrednog karaktera, piše La Libre.

“Ovaj srpski general jugoslovenske JNA, školovan u Beogradu, bio je maturant Oficirske škole francuske vojske. Odlučio je da ostane u opkoljenom Sarajevu 6. aprila 1992. dok su se ostali srpski generali otišli na Pale, gdje su bile koncentrisane snage bosanskih Srba, koje su pucale na grad”.

La Libre piše kako je Jovan Divjak postao “arhitekt odbrane Sarajeva”.

Jovan Divjak (Reuters/Dado Ruvic)

“Okupio je hiljade loše opremljenih dobrovoljaca i marginalizovao vođe bandi koji su preuzeli kontrolu nad okruženim gradom kako bi osigurali prvu liniju obrane od agresora. Posvuda su, tri godine, od 1992. do 1995. godine, bili tenkovi, topovi, snajperisti koji su pucali na civile, kao i na milicajce. Opsada Sarajeva odnijela je živote skoro 5.000 ljudi. Tokom opsade zabilježeno je prosječno 329 pogodaka granata dnevno”, podsjećaju u belgijskom listu.

Ova posvećenost dovela ga je do hapšenja, 3. marta 2011. godine, na bečkom aerodromu. Međunarodnu potjernicu je izdao beogradski režim zbog navodnih „ratnih zločina“. Austrija je odbila da poštuje srbijanski nalog za hapšenje. Jovana Divjak je otišao slobodno.

Humanitarac nakon rata

Nakon rata u Sarajevu, gdje je živio u stanu, pokrenuo je udruženje za pomoć u obnovi BiH, piše La Libre. “Posebno pomoć je bila u davanju stipendija studentima. Poslao je studente u Francusku, Belgiju, Italiju i održavao brojne kontakte sa bosanskom dijasporom”.

U Belgiji je Jovana Divjak imao česte kontakte sa udrugom Schaerbeek “Ecoliers du Monde”, koja u BiH šalje školski materijal.

“Bio je vrlo blizak ljudima i prešao je socijalne barijere”, kaže Jean-François Musin iz “Ecoliers du Mondea”. Dodaje kako je Divjaka duboko bolilo šta je BiH postala poslije rata.

“Korupcija, politika kreirana za interese stranke, a ne ljudi. Njegov posljednji projekat bio je izgradnja spomen obilježja za žene ratnog Sarajeva”, dodaje Musin, prenosi La Libre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare