Laboratorije koje vrše genetička istraživanja će imati posebne kriterije za rad

Vijesti 28. jan 202115:21 0 komentara
YouTube Screenshoot

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH sa 42 glasa "za" usvojili su inicijativu prof. dr. Damira Marajnovića kojom se Vlada FBiH, odnosno, Federalno ministarstvo zdravstva obavezuje da u roku od 60 dana kreira i usvoji pravilnik o uvjetima u pogledu stručne spreme uposlenika, tehničke opremljenosti prostorija i drugih uvjeta kojima moraju udovoljavati ustanove koje obavljaju genetička testiranja uključujući genetičku identifikaciju humanih zaraznih bolesti.

Kako je rekao Marjanović, tokom pandemije pokazalo se da takav pravilnik ne postoji pa laboratorije koje su imale dugogodišnje iskustvo u ovom polju odbijene za analize jer nisu ispunjavale uvjete.

“Imali ste priliku da čujete različite diskusije vezane za pravilnik na osnovu kojeg su bile verificirane laboratorije koje mogu raditi genetička istraživanja. On se ne odnosi na genetička testiranja već na mikrobiološka testiranja i kao takav nije predvidio uvjete u kojima bi se testiranja mogla raditi, pa je dolazilo do toga da laboratorije koje iza sebe imaju desetine i hiljade genetičkih analiza poput identifikacije žrtava rata i GMO ne ispunjavaju uvjete jer ne odgovaraju tom pravilniku”, kazao je Marjanović.

Poručio je kako Vlada, odnosno resorno ministarstvo, ovaj pravilnik mogu izraditi skupa sa strukom jer u BiH postoji Udruženje genetičara.

Istakao je kako je ovaj pravilnik tehničke prirode, ali će mnogo značiti ukoliko bi se naša zemlja ponovo našla u sličnoj situaciji kao što je to bioslučaj tokom pandemije koronavirusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!