Lagumdžija: Bećirović je najveća promjena, ali Dodik i Čović su ojačali

Vijesti 04. okt 202217:18 0 komentara
N1

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jedan je od učesnika Međunarodnog foruma koji se održava u Sarajevu u vremenu intenzivnih kontroverzi oko izbora.

Lagumdžija će, zajedno sa ostalim gostima večeras govoriti o tome hoće li ovi izbori dovesti do još većeg zastoja u funkcionisanju države i kako međunarodni zvaničnici mogu pomoći BiH da konačno izađe iz paralize.

Smatra da je najveća promjena ovih izbora to da je Denis Bećirović član Predsjedništva BiH.

“I njegov prvi govor uoči Izborne noći je ohrabrujući. Međutim, mislim da su politički akteri koji vladaju zadnjih 30 godina sa ovim izborima ojačali, Milorad Dodik je jači, a Dragan Čović je pobjednik ovih izbora. Dragan Čović može birati da li će raditi sa SDA ili sa Trojkom. Ako se stvari dramatično ne izmijene, a neće, SDA ima glasova koliko Trojka ima zajedno u Federaciji BiH. Trojka može opet formirati vladu u Kantonu Sarajevo. Međutim, imajući na umu da SDA ima svog stabilnog partnera – stranku DF i Željka Komšića, i npr. ako se tu pridruže Stranka za BiH koja je već sa DF-om ili NES za koji ne znamo u kojem pravcu će se kretati, mi imamo problem”, naveo je Lagumdžija.

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Christian Schmidt je izmjenama Ustava FBiH nas doveo do situacije da će SDA sa DF-om biti nezaobilazan faktor kao i HDZ. Ne mislim da je odluku donio kao podršku SDA, ali odluka ima kao rezultat činjenicu da nećete moći izbaciti SDA i DF zajedno zbog povećanog broja bošnjačkih mjesta u Domu naroda Federacije BiH. Ne znam na koji način će se popuniti broj Srba u Domu naroda jer ih nema 23 izabranih na nivou kantona. Ukoliko nema 23 izabranih Srba u svih 10 kantona, čak bi i Milorad Dodik mogao biti nezaobilazan faktor u FBiH. Jedina lista popunjena sa Srbima je u Kantonu 10-Livno. Mislim da nećemo dosta dugo znati kako će vlada izgledati”, poručio je Lagumdžija.

Večeras od 20:00 sati na N1 pratite Međunarodni forum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!