Lagumdžija: Član Predsjedništva BiH je babaroga kojom Čović homogenizira Hrvate

Vijesti 12. jan 202222:28 > 22:29 1 komentar
N1

Zlatko Lagudmžija, bivši šef bh. diplomatije, gostujući u specijalu N1 televizije pod nazivom "Napetosti", otkrio je kako bi on postupao da je sada za pregovaračkim stolom tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na pitanje urednika i voditelja Nikole Vučića kakvu bi on sada poziciju zauzeo da je za pregovaračkim stolom tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, Lagumdžija navodi da se tu prije svega treba naći način da se ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava.

“To znači ukidanje etničke denominacije članova Predsjedništva BiH, ako već ne može da se ide na četvrtog člana Predsjedništva. Drugo što se treba osigurati jeste da oni koji dolaze sa teritorija Federacije BiH moraju obilaziti i brinuti se za čitavu teritoriju”, naveo je.

Dodaje kako trenutno nije takav slučaj, te da vladajućim u FBiH odgovara ovo trenutno stanje i oni će učiniti sve da ostane ovako.

“Čović ne bi dao Upravu za indirektno oporezivanje ni za dva člana Predsjedništva BiH, a kamoli za jednog. Član Predsjedništva BiH je zapravo babaroga kojom Čović homogenizira Hrvate i koja mu pomaže da razbije opoziciju među Hrvatima”, rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

No, naglašava Lagumdžija, bosansko-hercegovačka opozicija čini još goru stvar.

“Povlači se pod firmom ‘mi smo bosanskohercegovačka politička snaga’ i to je, ustvari, najveći problem koji mi danas ovdje imamo – što se ne pravi okupljanje progresivnih bh. snaga, koji su i dovoljno Bošnjaci i Srbi i Hrvati i šta im god pada na pamet – ali, da su Bosanci i Hercegovci koji shavtaju da ovu državu trebaju praviti zajedničkom”, rekao je sagovornik N1.

Priželjkuje, kaže, koaliciju u BiH poput one “Semafor” u Njemačkoj, koja bi zelenu agendu, a samim tim i EU fondove za to, ponovo stavila u fokus razgovora o budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare