Lagumdžija: Drugostepeni postupak protiv Tadić i Debevca do kraja mjeseca

Vijesti 08. sep 202114:21 0 komentara
Srna

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija očekuje da će drugostepeni disciplinski postupak koji se vode protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca biti završen do kraja septembra.

Lagumdžija je novinarima rekao da, nakon odluke drugostepenih disciplinskih komisija, postoji mogućnost žalbe i da bi, zavisno od toga da li će žalbe biti upućene na nekoj od narednih sjednica Savjeta, VSTS mogao odlučivati u trećem stepenu ovog postupka.

“U trećem stepenu, ako dođe do njega, može se donijeti samo odluka o vrsti i visini sankcije, a ne o tome postoji li krivica. To se najkasnije utvrđuje na drugom stepenu, a u trećem stepenu može biti rasprave i odluke samo o sankciji ako postoji žalba na takvu sankciju”, naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija je podsjetio da je iz Drugostepene disciplinske komisije, koja radi na disciplinskom predmetu protiv Tadić, isključio Mahmuta Švraku jer mu mandat u VSTS-u uskoro prestaje i da je to učinjeno da bi se izbjegla opasnost da prije prestanka njegovog mandata postupak ne bude okončan.

On je naglasio da bi onda sve što je Drugostepena disciplinska komisija radila “palo u vodu” i da bi sve moralo da bude pokrenuto iznova.

“U strukturu te komisije ponovo mora doći tužilac jer Drugostepena disciplinska komsija za tužioce mora imati u svom sastavu najmanje dva tužioca”, napomenuo je Lagumdžija.

On je dodao da ostali članovi Savjeta iz reda tužilaca nisu mogli biti članovi VSTS-a u Drugostepenoj komisiji, te da se čeka popuna iz reda tužilaca.

“Danas je na dužnost za člana Savjeta stupio Sanjin Bogunić i već sam dao nalog odjeljenju da se pripremi odluka o njegovom imenovanju za člana Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Tadić”, rekao je Lagumdžija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!