Lagumdžija: Kandidature Nešića i Mijatovića su svjesno urađene za Dodika

Vijesti 29. sep 202218:00 2 komentara

Predsjednik Programskog savjeta koalicije SDBiH Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine Zeleni Pokret i bivši bh. diplomata Zlatko Lagumdžija rekao je da su kandidature Nenada Nešića (DNS) i Vojina Mijatovića (SDP) za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kandidature koje idu u korist Željke Cvijanović (SNSD).

Kazao je da će u ovo biti neizvjesni izbori za članove Predsjedništva BiH.

“Kandidature Nešića i Mijatovića su svjesno urađene za Dodika, ali će posljedice te kandidature ići i na štetu Šaroviću. Oni će nekoliko procenata glasova odvesti koje bi možda mogao dobiti Šarović (kandidat SDS-a), ali opet vjerujem da Šarović ima ozbiljne šanse. Biće zanimljivo i u borbi Dodik – Trivić, i vjerujem da ona ima isto tako velike šanse”, kaže Lagumdžija.

Komentarisao je i kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

“Njegovo napuštanje studija N1 uoči debate zbog nedolaska Bakira Izetbegovića je narušilo njegovu kampanju. Nakon toga je otišao na javne servise i bio gost jedne debate na kojoj nije bilo Izetbegovića i nije napustio studio. To će se negativno odraziti na njegovu kampanju”, mišljenja je Lagumdćžija kada je komentarisao kandidate iz reda bošnjčkog naroda.

Osvrnuo se i na borbu za članove predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Borjane Krišto (HDZ) i Željka Komšića (DF).

“Komšić će imati pad glasova od onih 300 hiljada iz 2010. došao je na možda 100 hiljada glasova. Nije trebao otići u koaliciju sa SDA. Biće tijesno i u toj borbi ali mislim da Borjana Krišto neće pobijediti.”

Šta je zapravo SDSN

Na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija u New Yorku, profesor Zlatko Lagumdžija je učestvovao u četvorodnevnim aktivnostima Liderskog Savjeta Mreže rješenja samoodrživog razvoja (SDSN) koji predvodi profesor Jeffrey Sachs.

“Mreža samoodrživog razvoja drušvenih ciljeva je zasnova na nekoliko razvojnih ciljeva samoodrživog razvoja koje su UN usvojile kao agendu, koje su usvojile sve zemlje planete, pa i BiH. To su zajedničke vrijednosti i ciljevi su kako učiniti svijet boljim, svijet mira, zajedničke vrijednosti, ravnopravnosti, zdravi životi, ekonomija… Jedan broj nas iz regiona je to pokrenuo da usmjerimo naše zemlje razvojnim ciljevima kojima svijet teži. Ako već idemo sporo prema EU, onda to možemo ubrzati na ovaj način. Razgovarao sam sa premijerima i predsjednicima zemalja regiona da vidimo postoji li šansa da Zapadni Balkan ponudi neke inicijative prema EU za našu saradnju. EU ima Zeleni plan EU do 2030. godine. Želimo da nas Zelena transformacija ubaci u EU. Ekonomska saradnja i saradnja Zelene transformacije bi smanjila tenzije zemalja u regionu”, kaže Lagumdžija.

Istakao je da se svijet trenutno nalazi pred energetskom krizaom, ekonomskom, zdravstvenom i prehrambenom.

“Program smo bazirali na saoodrživim razvojnim programima. Struktuirani su prioriteti i kako da zaustavimo ovaj pad i da krenemo naprijed. Imamo vrlo precizan program koji govori o ove četiri krize.”

Za kraj je rekao da koristi svoja poznanstva i da širom svijeta lobira u korist BiH i da je jedna od tih inicijativa urodila plodom kada je visoki predstavnik Christian Schmidt htio nametnutni izmjenu Izbornog zakona i Ustava FBiH.

“To je, između ostalog zakočilo tu odluku. Kod vrlo uticajnih ljudi sam bio”, kazao je Lagumdžija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare