Lagumdžija: Međunarodna zajednica jasno treba da kaže – ovdje neće biti rata

Vijesti 16. feb 202221:15 > 22:13 2 komentara

Bivši šef diplomatije Bosne i Hercegovine profesor Zlatko Lagumdžija, večeras u Pressingu je naglasio da je najbitnije da međunarodna zajednica vrlo jasno kaže: "Ovdje nećemo dozvoliti da dođe do rata".

“Nama je ovdje potrebna aktivnija uloga SAD-a, prije svega EU. Imali smo sa Angelom Merkel prijatelja u BiH, a mislim i da sa novom strukturom imamo još većeg prijatelja da nam pomogne. Bitno je da od međunarodne zajednice, kada je u pitanju NATO struktura, naročito poslije Ukrajine, kako god se ovo završi, ako Putin uleti sa tenkovima, doživjet će havariju, doživjet će Staljingrad, kako su ga Njemci doživjeli. Najbitnije je ovdje da bi se došlo do smjene garnitura političkih, potrebno je da međunarodna zajednica vrlo jasno kaže: Ovdje nećemo dozvoliti da dođe do rata”, istaknuo je Lagumdžija.

Najveći protivnici

Uloga Međunarodne zajednice je da jasno kaže, ponovio je Lagumdžija, “ovdje neće biti rata, onaj ko pokrene rat on će naštetiti Dejtonski mirovni sporazum i NATO pakt će zaustaviti onoga ko krene u jednu takvu avanturu i završit će kako je završio Karadžić, Mladić i ostalo društvo u Haagu.”

S druge strane, smatra on, najveći protivnik je ostajanje statusa quo.

“Najviše se plašim da u narednih devet mjeseci se ovdje proizvodi atmosfera poluratnog stanja i da ovo društvo koje nas sada vodi, lažni patrioti, sve ovo rade smišljeno da bi dobili mandat od četiri godine. Zato to treba obustaviti na svaki mogući način”, rekao je naš sugovornik.

Građanska država

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je da priželjkuje veliki dogovor Rusije o Zapadnom Balkanu.

“Priželjkujem dogovor zato što smatramo da bez tog dogovora nema stabilizacije država Zapadnog Balkana. Nema BiH drugačije nego cjelovite. Dodik i Čović  trebaju u povijest, obavili su šta su trebali loše i na neki način gledam i ovaj zadnji pokušaj, tu erupciju koju je Dodik imao, sa tim potezima razgradnje, svega sto se nakon Dejtona napravilo, i konačno se ta faza završila propašću Neumskog dogovora između Izetbegovića i Čovića o tim famoznim konstitutivnim narodima. Sve su probali i dosta. Sad treba doći nova postava mladih političara kojih u BiH ima i koji imaju ambicije za cijelu državu i drugačije ideje”, kazala je Pusić.

Istaknula je da je cilj građanska država, te da nema druge države i ne postoji moderna država koja je drugačija.

To što Dodik dovodi u pitanje cjelovitost BiH, istaknula je da apsolutno se to može zaustaviti.

“Rusi to mogu prije doručka, a EU se mora malo potruditi. Samo treba politička volja i svijest. To je tema o kojoj trebaju razgovarati i veći igrači jer oni omogućavaju da se takve stvari govore djelimično i ti ljudi koji su se obogatili vide Rusiju kao nekakvog svog zaštitnika. Dodik ne može očekivati da će ga EU štiti”, navela je Pusić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare