Lagumdžija na skupštini Madridskog Kluba: Zaustaviti napad na Dejtonski sporazum

Vijesti 17. okt 202110:11 2 komentara
Fena

Nekadašnji državni dužnosnik u Bosni i Hercegovini i član Svjetske liderske alijanse Zlatko Lagumdžija učestvuje na godišnjoj skupštini Madridskog Kluba, Svjetske liderske alijanse, te u razgovorima o završnim dokumentima Polisi dijaloga 2021. “Ponovno promišljanje demokratije” (Rethinking Democracy).

Kako je saopćeno iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, ovogodišnji Polisi dijalog odvija se u tri tematske grupe: “Novi informacioni ekosistem: pitanja povjerenja, istine i slobode govora”, “Odgovorno liderstvo u demokraciji: vrijednosti i odgovornost” i “Stabilne demokracije, stabilne institucije”.

Napadi na državne institucije

Tokom boravka u Madridu, Lagumdžija je kao jedan od 100 izabranih članova Svjetske liderske alijanse upoznao sagovornike o stanju u regionu i bh. izazovima na euroatlantskom putu te izgradnji države i društva zajedničkih vrijednosti.

Posebno je naglasio neophodnost odlučnog i beskompromisnog zaustavljanja brutalnih napada na Dejtonski mirovni sporazum i na državne institucije, koji prijete destabiliziranjem šireg prostora od zapadnog Balkana i pojedinih država.

S bivšim predsjednicima i premijerima Norveške, Kanade, Poljske, Belgije i Tunisa – Kjel Magne Bondevikom, Kim Kempbel, Aleksandrom Kvašnjevskim, Iv Letermom i Mehdi Dzomom, Lagumdžija je razgovarao o narednim planovima i učešću u projektima Srebrenica Liderske Inicijative, kao i o aktivnostima u regionu na jačanju ljudskih prava, suočavanju s prošlošću i pomirenju zasnovanom na istini i pravdi.

Madridski klub je najveći svjetski forum koji okuplja bivše šefove država i vlada, kreiran kao nezavisna organizacija radi promocije demokratije i promjena u međunarodnoj zajednici.

Savjetovanje u rješavanju političkih sukoba

Među glavnim ciljevima je jačanje demokratskih institucija i savjetovanje u rješavanju političkih sukoba u dvjema ključnim oblastima: demokratskom liderstvu u upravljanju i odgovorima na krize i postkrizne situacije.

Madridski klub radi zajedno s vladama, međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i akademskom i poslovnom zajednicom na ohrabrenju dijaloga, s ciljem društvenih i političkih promjena. To se odnosi i na krreiranje efikasnih metoda radi tehničke podrške i preporuka državama koje preduzimaju korake ka uspostavi i jačanju demokratskih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare