Lagumdžija nagovijestio: Bit će još sankcija za nositelje pravosudnih funkcija

Vijesti 13. apr 202211:31 > 11:39 0 komentara
N1

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), saopštio je medijima da su mu predstavnici iz Ambasade SAD-a u BiH nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekog od nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Na današnjoj sjednici VSTV-a predsjednik ove institucije je saopštio kako su ga prije nekoliko mjeseci posjetili predstavnici ambasade SAD-a i tada su nagovijestili da će biti mjera prema nosiocima pravosudnih funkcija.

“Zamolio sam ih da, ako se to desi, da bh. pravosuđu, odnosno pravosudnim organima, trebaju pružiti što više informacija da bi se pokrenuli postupci protiv tih osoba. Moj stav je da je glavni zadatak na Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu BiH”, izjavio je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje reportera N1 o dodatnim sankcijama nakon sjednice, Lagumdžija je ponovio kako su mu tada predstavnici Ambasade SAD-a naglasili da se “radi o množini”.

Dodao je da izuzetno cijeni postupke SAD-a, te da su posljednje uvedene sankcije zapravo signal bh. pravosuđu da mora promptno reagovati.

Podsjetimo, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić se sada nalazi na “američkoj crnoj listi” zbog toga što, kako je ranije naveo State Department, postoje kredibilni dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice, svojim uticajem ometala sudske procese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!